10 locuri bizare in Castelul Corvinilor. Marturii despre cel mai impresionant edificiu din vestul Romaniei

10 locuri bizare in Castelul Corvinilor. Marturii despre cel mai impresionant edificiu din vestul Romaniei

3 Fantana - un tunel spre rau Fantana din curtea Castelului Corvinilor este veche de sase secole, iar potrivit legendei sale a fost sapata de trei prizonieri turci, prinsi de Ioan de Hunedoara. 5 Camera de tortura Camera si bastionul de tortura au fost construite in secolul al cinsprezecelea si, din informatiile provenite de la istoricii acelor vremuri, cel putin bastionul a fost folosit ca loc de tortura. "Notorietatea monumentului este datorata unei legende conform careia, calugarul Ioan de Capistrano, trimis papal, a locuit in aceasta incapere, aspect intarit in mentalul colectiv si de faptul ca Ioan de Hunedoara si Ioan de Capistrano mor de ciuma aproape in acelasi timp, dupa batalia de la Belgrad, din 1456", sustin cercetatorii de la Muzeul Castelului Corvinilor.

acum 74 luni (20 Jan 2017)

Zece locuri din Castelul Corvinilor si din imprejurimile sale ascund legende bizare, puti stiute de turistii care trec pragul monumentului din secolul al XIV-lea.

1 Cripta lui Ioan de Hunedoara

Capela Castelului Corvinilor dateaza de la mijlocul secolului al XV-lea si a purtat hramul Sfintei Maria si, mai apoi, al Sfantului Ioan Botezatorul, patronul sau spiritual al lui Ioan de Hunedoara. Cea mai probabila functionalitate a acestei camere subterane era de cripta, insa nu a fost folosita niciodata, informau muzeografii de la Castelul Corvinilor. Potrivit acestora, cripta urma sa fie locul de veci al lui Ioan de Hunedoara, insa intre timp el a devenit guvernator al Ungariei, a ramas voievod al Transilvaniei si capitan general al armatelor regatului, si fiind un personaj atat de important, inmormantarea lui nu mai are loc la Hunedoara, ci la Alba Iulia, capitala din acea vreme a Transilvaniei. Despre fosta inchisoare a castelului, veche din secolele XVI - XVII se spune ca ar fi fost locul detentiei lui Vlad Tepes, informatie contestata de unii istorici, datorita perioadei tarzii in care aceasta a fost cladita si a lipsei documentelor care sa ateste ca Tepes a fost intemnitat aici.

3 Fantana - un tunel spre rau

Fantana din curtea Castelului Corvinilor este veche de sase secole, iar potrivit legendei sale a fost sapata de trei prizonieri turci, prinsi de Ioan de Hunedoara. Turcii ar fi sapat 15 de ani in stanca pana au dat de apa, insa dupa ce au terminat de zidit fantana au fost decapitati, din ordinul sotiei voievodului. Cercetarile arheologice contesta veridicitatea legendei, iar potrivit unor documente, fantana ar fi fost, de fapt, o cisterna de apa, prelungita printr-un alt tunel care duce catre raul Zlasti, ce curge la poalele Castelului Corvinilor.

4 Aripa Matia si picturile sale misterioase

Aripa Matia poarta numele lui Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara care u... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro