10 ani de UE. Ce a castigat Romania in ultimul deceniu

10 ani de UE. Ce a castigat Romania in ultimul deceniu

Primii zece ani ca stat membru au adaugat un plus de 62 de miliarde de euro PIB-ului Romaniei, de la 98 de miliarde de euro la sfarsitul lui 2006 la peste 172 de miliarde de euro in 2016. Daca, inainte de intrarea in UE, companiile vindeau marfuri in afara tarii in valoare de 25 miliarde de euro, exporturile au fost de peste 42 miliarde de euro numai in primele 9 luni din 2016. Reactiile politicienilor: intre optimism si dezamagire Premierul Dacian Ciolos, fost comisar european, a declarat ca pentru Romania cei zece ani de cand este in Uniunea Europeana au insemnat "zece ani de crestere, de dezvoltare si de consolidare a democratiei". Pentru oamenii din Romania, zece ani in Uniunea Europeana se pot vedea aproape zilnic, de la tinerii care au posibilitatea sa studieze, sa aiba experiente profesionale in tari din Uniunea Europeana pana la primarul de comuna rurala, care, cu fonduri europene, a reusit sa faca pentru sateni un drum mai acatarii", a spus Dacian Ciolos, intr-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

acum 90 luni (2 Jan 2017)

Primul deceniu in Uniunea Europeana, 1 ianuarie 2007 - 1 ianuarie 2017, le-a adus romanilor, in primul rand, libertate de miscare in interiorul acestui organism european in care tara noastra a intrat dupa negocieri care au inceput in februarie 2000. "In primul rand, Romania a castigat cateva miliarde bune in fiecare an si nu vorbesc aici de fondurile europene, pentru ca dupa cate am vazut la noi e mereu greu de atras aceste fonduri. Ma refer banii adusi de milioanele de romani care pot lucra in UE. Nu folosim la maxim acest aspect care tine de apartenenta la UE.

Aceleasi doua aspecte sunt subliniate si de analistul politic George Jiglau, cel care puncteaza faptul ca intrarea in UE a avut un impact important asupra dezvoltarii Romaniei. De-a lungul acestor 10 ani am avut momente in care am avut o putere de decizie si mare, iar aici amintesc anii in care Dacian Ciolos a fost comisar pe Agricultura. De asemenea, romanii au putut munci in diferite colturi ale Europei si au adus sume mari de bani", a precizat George Jiglau.

Momentul prielnic

Pe de alta parte, Alfred Bulai a punctat ca intrarea Romaniei in UE a venit intr-un moment in care economia interna era pe trend ascendent, ceea ce a facut ca momentul sa fie cu atat mai mult apreciat de romani. Aceasta data a fost propusa la summitul de la Salonic din anul 2003 si confirmata la Bruxelles, in iunie 2004. Romania a aderat la UE a avut loc dupa 12 ani de la formularea solicitarii oficiale de intrare in blocul comunitar. E o lupta permanenta de interese si trebuie sa te aliezi cu altii pentru obiectivele tale. De asemenea, interesant e ca nu avem reactii viscerale impotriva UE, asa cum au aproape toate tarile din UE, unde lumea e impartita intre proeuropeni si antieuropeni.

Totodata, analistul politic George Jiglau a atras atentia ca printre lucrurile pozitive sunt si monitorizarea prin Mecansimul de Cooperare si Verific... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro