10 ani cu "leul greu": ziua in care s-au taiat patru zerouri din coada monedei nationale si care a adus "respectul fata de maruntis"

10 ani cu

Chiar daca puterea de cumparare nu s-a schimbat in urma acestui proces de denominare, Romania a avut de la acel moment un curs de schimb apropiat de cel al Poloniei. La 1 iulie 2005, moneda nationala nu a mai avut un curs de schimb de 36.000 de lei pentru un euro, ci de 3,6 lei.

acum 56 luni (30 Jun 2015)

Chiar daca puterea de cumparare nu s-a schimbat in urma acestui proces de denominare, Romania a avut de la acel moment un curs de schimb apropiat de cel al Poloniei. La 1 iulie 2005, moneda nationala nu a mai avut un curs de schimb de 36.000 de lei pentru un euro, ci de 3,6 lei. Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, spunea in primavara lui 2005 ca "denominarea va aduce respectul fata de maruntis" si ca romanii isi vor recapata increderea in moneda nationala, fie si pentru ca un leu nou va fi mai "greu" decat forintul sau zlotul polonez. Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor, declara in urma cu un an ca oamenii din piete vorbesc tot in lei vechi, astfel ca strategia de comunicare a denominarii a dat gres. "Am fost zilele acestea in piata sa fac niste cumparaturi, sa iau cirese parca, si cei de acolo tot in milioane de lei vechi vorbesc. E clar ca strategia de comunicare de acum zece ani a dat gres. De aceea, pregatirea oamenilor ca sa poata sa accepte aceasta noua provocare - trecerea la euro - trebuie foarte bine comunicata", a spus Tanasescu, in luna iunie a anului trecut. - Mugur Isarescu, guvernatorul BNR Care au fost argumentele denominarii Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, arata intr-o prezentare din iunie 2005 ca valorile nominale mai scazute si stabilitatea structurii emisiunii sporesc increderea publicului in moneda nationala si ca, in celelalte tari europene care au trecut prin aceasta experienta, inflatia a scazut ulterior denominarii. Numai ca de atunci au trecut 10 ani si ar mai urma sa treaca cel putin patru pana la intrarea Romaniei in zona euro. Tot atunci, Isarescu spunea ca experienta denominarii constituie o buna "repetitie" pentru trecerea la euro si ca noile bancnote au dimensiunea bancnotelor euro, astfel ca nu vor mai fi necesare adaptari ale casetelor bancomatelor in momentul trecerii la moneda unica europeana. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro