1 iunie: IICCMER, sesizare penala privind moartea a 771 de copii, din cauza tratamentelor primite in comunism

1 iunie: IICCMER, sesizare penala privind moartea a 771 de copii, din cauza tratamentelor primite in comunism

In urma analizei actelor de deces si a certificatelor constatatoare de moarte, efectuata de expertii IICCMER si de o echipa de specialisti in medicina legala, s-a constatat ca, pe de o parte, au existat rate crescute de mortalitate in cazul unor patologii usor de prevenit sau de diagnosticat precoce si de tratat corespunzator, iar, pe de alta parte, au existat cauze de moarte care sustin, prin specificul lor, concluziile cu privire la existenta unui regim caracterizat prin tratamente neomenoase aplicate minorilor din cele trei centre. In timp ce personalul incerca sa-i imbrace, ni s-a ordonat sa iesim (...)" Cimitirul de copii de la Cighid FOTO IICCMER Cighid: Montaj adaptat pentru radio difuzat de Radio Europa Libera - in lectura lui Emil Hurezeanu in datele de 2 si 3 aprilie 1990 - bazat pe articolul Nacht der Zivilisation aparut in Der Spiegel din 26.03.1990, publicat de Ariane Barth si un reportajul difuzat de Spiegel TV: "Hainutele lor sunt murdare si zdrenturoase, unii sunt acoperiti doar de carpe sau sunt dezgoliti pe jumatate.

acum 44 luni (1 Jun 2017)

Joi, 1 iunie, IICCMER a inaintat Parchetului General o sesizare penala privind tratamentele neomenoase aplicate in perioada comunista in caminele spital din Cighid (judetul Bihor), Pastraveni (judetul Neamt) si Sighetu Marmatiei (judetul Maramures), care au avut drept urmare moartea a 771 de minori (numar provizoriu), potrivit unui comunicat de presa al institutiei.

Astfel, la caminul spital pentru minorii nerecuperabili Cighid s-au inregistrat 138 de decese in perioada 1 octombrie 1987 - 26 martie 1990, la Caminul spital Pastraveni au fost 394 de decese confirmate intre 1 octombrie 1966 - 30 aprilie 1990, in timp ce Caminul pentru minori deficienti nerecuperabili din Sighetu Marmatiei a inregistrat 239 de decese in perioada 20 ianuarie 1973 - 31 decembrie 1991. Cresterea fortata a populatiei, strict cantitativa, fara respectul fata de om si fara asigurarea tuturor conditiilor decente de viata, a avut printre consecinte cresterea mortalitatii materne si infantile, cresterea fara precedent a numarului de copii nascuti cu malformatii congenitale grave, cu afectiuni fizice si psihice, cu diverse boli mostenite sau dobandite dupa nastere, mii de copii ajungand orfani si un numar impresionant fiind abandonati", se arata in comunicatul de presa. Diferentierea era facuta intre o categorie de minori pe care statul incerca sa-i "recupereze", total sau partial, pentru integrarea ulterioara in productie, si o categorie de copii in care statul nu era dispus sa investeasca si pe care nici macar nu dorea sa-i recunoasca. Astfel, relocarea minorilor din leagane si case de copii spre caminele-spital poate fi privita atat din perspectiva izolarii minorilor ce nu puteau fi recuperati, cat si a acelora perfect sanatosi, ale caror costuri nu puteau fi acoperite integral de catre stat.

10 camine-spital pentru copii cercetate

IICCMER a cercetat aproximativ 10 din cele 26 de camine spital pentru minori nerecup... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro