Usturoiţa, dezinfectantul natural uitat - în ce cazuri se foloseşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alliaria petiolata. Sursă foto: Go Botany - New England Wild Flower Society
Alliaria petiolata. Sursă foto: Go Botany - New England Wild Flower Society

Usturoiţa sau Alliaria petiolata este înrudită cu o serie de plante ceva mai populare, de la varză la muştar şi rapiţă. Denumirea populară a primit-o de la mirosul pregnant de usturoi, pe care alte popoare ale lumii l-au valorificat ceva mai mult decât românii, mai ales în bucătărie. Utilizarea sa ca medicament natural e tot mai rară, deşi principiile sale terapeutice au fost reconfirmate de cercetări recente.

Proprietăţile sale dezinfectante şi diuretice sunt cunoscute de mii de ani. Străbunicii şi chiar bunicii noştri au folosit-o pentru tratarea rănilor, dar şi uz intern, pentru tratarea problemelor renale.

„Potrivit unor cercetări recente, principiile din planta proaspătă ajută la fixarea calciului în oase. O cură cu usturoiţă ajută rinichii să elimine mai uşor uraţii din organism, asta şi datorită aproprietăţilor declorurante ale plantei”, explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea. 

Iată o reţetă uşor de preparat şi administrat, cu efecte terapeutice demonstrate.

„Stoarcem planta proaspătă şi administrăm intern sucul obţinut astfel, fie ca atare, fie în amestec cu apă şi miere (50 ml suc de usturoiţă, 50 ml apă, o linguriţă de miere). Preparatul are efecte diuretice, depurative şi dezinfectante. Pentru a fi eficientă, o cură cu suc de usturoiţă trebuie să dureze cam 10 zile consecutiv, dar nu se recomandă să se administreze mai mult de două săptămâni într-o lună”, explică Elena Badea. 

Specialistul recomandă cosultarea unui medic înainte de a începe o astfel de cură. Planta conţine cantităţi mici de cianide. Dozele normale nu provoacă nicio problemă, însă în cantităţi mari sau la utilizări îndelungate poate da reacţii neplăcute.

„Substanţele active din această plantă pot irita uşor parenchimul renal. Este motivul pentru care este contraindicată administrarea usturoiţei în caz de nefrită. De asemenea, folosirea unor doze mari (peste 250 g), poate provoca probleme la nivelul tubului digestiv”, arată specialistul în fitoterapie.

Orice problemă medicală aveţi vă recomandăm în primul rând să cereţi sfatul unui medic.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite