Ciobanul de 100 de ani care munceşte ca în tinereţe. Este cel mai vârstnic salariat din România şi de dragul oilor sale nu vrea să audă de pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Gros munceşte ca în anii tinereţii.
Ştefan Gros munceşte ca în anii tinereţii.

Ştefan Gros este cel mai vârstnic angajat cu carte de muncă din România. A împlinit 100 de ani, însă a rămas un om de bază la turma pe care o păstoreşte.

Cel mai vârstnic salariat din România a împlinit 100 de ani şi nu are planuri de ieşit la pensie. Ciobanul Ştefan Gros păstoreşte o turmă de oi, în Valea Jiului şi munceşte ca în tinereţe. „Nu mă doare nimic. Mănânc orice, dorm toată noaptea. Mai beau, din când în când, şi câte un pahar de vin. La etatea mea, eu zic că îi bine. Picioarele nu mă dor, doar pasul s-o mai înmuiat”, spune ciobanul, angajat cu carte de muncă la stâna din Straja.

Anul trecut a fost recompensat de autorităţile din judeţul Hunedoara cu o diplomă de excelenţă, fiind considerat „un model de putere de muncă, de caracter şi un exemplu pentru comunitate”. Zilele trecute, la împlinirea vârstei centenarului, ciobanul cu carte de muncă a fost recompensat cu câteva săptămâni de concediu.

„Este încă în putere şi se ţine bine. A primit concediu şi se va întoarce la muncă în luna ianuarie”, a declarat Emil Părău, omul de afaceri din Valea Jiului care îi este patron.

Ştefan Gros locuieşte în satul Vâlcelele Bune de pe Valea Streiului şi se ocupă cu păstoritul de peste 80 de ani. A povestit că de-a lungul vieţii sale a trăit o mulţime de experienţe ieşite din comun. Turmele pe care le-a avut în grijă şi cu care a cutreierat munţii i-au fost atacate deseori de animale sălbatice, iar o dată s-a luptat cu un urs care luase o oaie din stână. A fost la un pas de moarte, după ce animalul sălbatic l-a apucat şi l-a aruncat prin cetina unui brad, însă câinii săi i-au sărit în ajutor şi au alungat ursul. „Numai de dragul oilor mi-a lungit Dumnezeu anii de viaţă. Nu mă simt deloc bătrân”, relata ciobanul, care din 2008 este angajat cu carte de muncă şi, tot de atunci, deţine „titlul” de cel mai vârstnic salariat.

Ştefan Gros provine dintr-o familie longevivã, tatãl lui a trãit pânã la 103 ani si un bunic de-al sãu a trecut de 107 ani.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Surpriza enormă făcută de motociclişti femeii cu o poveste cutremurătoare. Bătrâna a fost uitată de fiul plecat în lume şi abia supravieţuia sărăciei şi singurătăţii

Cazul emoţionat al unei femei de peste 80 de ani, care locuieşte singură, uitată de lume, într-un bordei care stă să se prăbuşească peste ea a mobilizat zeci de oameni. Membrii unui club moto şi voluntarii care li s-au alăturat au făcut un gest neobişnuit în ajutorul femeii.

VIDEO Românul din munţi care trăieşte ca un vraci dac. Şi-a învăţat cele opt fiice să cunoască secretele plantelor vindecătoare ale strămoşilor

Ruben Stănilă şi-a dedicat viaţa cunoaşterii puterilor vindecătoare ale plantelor, pe care a învăţat să le întrebuinţeze de la bătrânii satelor. Are opt fiice şi vrea să le lase moştenire zestrea tradiţiilor din vremurile arhaice.

Ţăranul care a găsit o cruce misterioasă la poalele Sarmizegetusei: „Un spirit a apărut în vis şi a poruncit s-o dezgrop“

O familie din Grădiştea de Munte, satul „comorilor” din Munţii Orăştiei, aflat chiar la poalele Sarmizegetusei Regia, a scos la iveală o cruce misterioasă cu simboluri ciudate. Capul familiei, Sturdza Savu, susţine că descoperirea a avut loc după ce a visat un personaj divin care i-a poruncit, mai multe nopţi la rând, să dezgroape monumentul.

Românii care vor să cumpere un sat întreg pentru a-l salva de la dispariţie. Ce poveste fascinantă ascunde locul părăsit, cu biserică şi drum de marmură

Povestea satului Alun, clădit la marginea carierei de marmură şi abandonat aproape în totalitate, a dat naştere unei iniţiative neobişnuite: mai mulţi tineri vor să cumpere casele părăsite, unele vechi de mai multe decenii, pentru a readuce la viaţă aşezarea din Ţinutul Pădurenilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite