Şase tipuri de mame ce pot afecta evoluţia copilului şi viaţa de adult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şase tipologii de realaţionare mamă-copil care pot afecta viaţa viitorului adult. FOTO bienysaludable.com
Şase tipologii de realaţionare mamă-copil care pot afecta viaţa viitorului adult. FOTO bienysaludable.com

Relaţia copil-mamă este definitoprie în ceea ce înseamnă dezvoltarea viitorului adult. Specialiştii au identificat şase tipologii de părinte care definesc evoluţia copilului şi problemele pe care acesta le poate întâmpina la maturitate.

Relaţia cu mama este extrem de importantă pentru formarea viitorului adult. La început, când suntem copii, mamele sunt întreaga noastră lume. Mai târziu, ne distanţăm astfel încât să putem explora lumea. Nu orice mama înţelege asta sau ştie cum să renunţe şi să îi ofere copilului libertatea de a explora lumea, scrie aleteia.org.

Henry Cloud şi John Townsen, autorii cărţii „Factorul mama“, subliniază faptul că dezvoltarea fiecărui copil depinde în mod semnificativ de atitudinea mamei. Tipul de relaţie pe care îl aveţi cu aceasta formează în mare măsură relaţiile din viaţa de adult.

Autorii au identificat şase tipologii de mamă ce pot afecta viaţa adultului:

„Mama fantomă“

„Mama fatomă“ este mama distantă, de multe ori absentă şi inabordabilă din punct de vedere emoţional. Ea se caracterizează printr-un autocontrol constant, ceea ce face imposibilă stabilirea unei legături mamă-copil. Se confruntă cu schimbări frecvente ale dispoziţiei, care îl pot determina pe copil să se teamă să aibă încredere în ea. Ea este atât de implicată în problemele propriei vieţi încât se distanţează de familie şi, implicit, de copil. În consecinţă, în viaţa de adult, acesta nu va fi capabil să dezvolte relaţii strânse cu ceilalţi.

„Mama păpuşă“

Nu ştie cum să facă faţă situaţiilor neplăcute sau stresante. Nu se poate descurca cu problemele ei şi se simte copleşită de existenţa copilului. Drept urmare, acesta nu învaţă să facă faţă emoţiilor, făcându-l neputincios în faţa sentimentelor de furie, tristeţe sau teamă.

Mama obsedată de control

Mama obsedată de control este sigură că ştie ce este mai bine, iar atitudinea ei face dificilă sau chiar imposibilă dezvoltarea normală a copilului. Astfel de mame creează un sentiment de vină atunci când copiii devin adulţi şi încearcă să devină independenţi. Apelează la folosirea şantajului emoţional, indiferenţa sau manifestarea furiei şi ostilităţii. Vor să deţină în continuare controlul.

„Mama-trofeu“

„Mama-trofeu“ are nevoie de o audienţă şi de apreciere. Ea vrea să fie în centrul atenţiei şi îşi foloseşte adesea copilul în acest sens, făcând tot posibilul pentru a-l face pe acesta să pară perfect şi să se ridice la nivelul aşteptărilor ei. Copiii adulţi au tendinţa de a se dedica nevoilor celorlalţi, le este frică să facă greşeli şi să-şi arate slăbiciunile. Ei sunt nefericiţi din cauza perfectionismului lor, comparându-se în mod constant cu ceilalţi.

„Mama şef“

Principiul călăuzitor al „mamei şef“ în relaţia cu copiii ei este: „Nu contează cât de maturi sunteţi, voi fi întotdeauna mama voastră şi veţi fi întotdeauna copiii mei“. Nu permite copilului să crească şi să devină independent. În calitate de adulţi, copiii ei au relaţii dificile pentru că nu au învăţat niciodată să relaţioneze cu alţii ca fiind egali şi parteneri. În consecinţă, ei rămân în rolul unui copil, se simt inferiori şi incapabili de a lua decizii mature, fie iau atitudinea unui şef, încercând să conducă şi să-i controleze pe ceilalţi. Ambele stiluri pot funcţiona alternativ în aceeaşi persoană.

„Mama American Express“

„Mama American Express“ este tipul care nu lasă copiii să crească şi să se desprindă, literalmente sau psihologic. Încearcă să menţină relaţia mamă-copil neschimbată pentru totdeauna. Deveniţi adulţi, îşi idealizează mama, dar, pe de altă parte, luptă pentru independenţa lor. De asemenea, transferă această luptă în alte relaţii, ceea ce înseamnă că ei nu ştiu cum să construiască relaţii bazate pe preocupări şi încredere reciprocă.
 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite