Actorul Victor Rebengiuc: „Asta mă enervează cel mai mult: comunismul şi PSD-ul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 6 octombrie, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, a avut loc o întâlnire deschisă cu Victor Rebengiuc, pe tema „Actorul faţă cu societatea”.  La întâlnirea moderată de Monica Andronescu, acesta a vorbit despre situaţia actorului în România de astăzi, despre marile întâlniri pe care le-a avut într-o viaţă infuzată de teatru, dar şi despre motivele pentru care nu joacă în „Moromeţii 2”.

Actorul Victor Rebengiuc (84 de ani) a deschis discuţia exprimându-şi regretul că a trăit în comunism, dar şi teama că s-ar putea să moară tot într-un astfel de regim. Conform unei relatări de la eveniment, publicată de Ziarul Metropolis, actorul a povestit că vede cum, în ultima vreme, „se insistă se ne întoarcem din nou în perioada comunistă”. Acesta a explicat că observă cum reînvie cenzura, cu precădere în forme economice.

„Toată conducerea ţării e formată din nişte semidocţi, nişte oameni fără pregătire, care, pentru noi cei care mai citim o carte şi mai ştim ce se întâmplă în lume, nu sunt buni. Asta mă enervează cel mai mult: comunismul şi PSD-ul”, a declarat Rebengiuc, citat de ziarul Metropolis. 

Ieri şi azi: filmul românesc

Victor Rebengiuc şi-a amintit şi de filmele în care a jucat şi care au fost interzise în timpul regimului comunist, filme precum  „De ce trag clopotele, Mitică?”, regizat de Lucian Pintilie, sau „Faleze de nisip”, de Dan Piţa, informează acelaşi ziar.

Conform actorului, filmele bune din acea perioadă sunt adaptările după opere literare. Deşi astăzi filmele româneşti sunt premiate în întreaga lume, situaţia în ceea ce priveşte popularitatea lor în România nu s-a schimbat foarte mult din vremea în care, spre exemplu, în cinema-uri rula „Moromeţii”.

                                                                     Victor Rebengiuc la Adevărul Live (Foto: Eduard Enea) 

victor rebengiuc foto sever gheorghe
„... de-abia după ce s-a dat la tv şi-a câştigat notorietate. Nu ştiu dacă Moromete e cel mai bun rol al meu, dar, în orice caz, e cel mai popular. Şi şoferii de taxi îmi zic când mă urc în maşină: „Ia uite, Moromete…” Toată lumea e fericită că intră Moromete în taxi… nu mai merge cu căruţa…”, a spus Victor Rebengiuc, citat de acelaşi site. 

De ce nu joacă în „Moromeţii 2”

Victor Rebengiuc a explicat că există două motive pentru care nu va juca în „Moromeţii 2”: primul este acela că, deşi a fost tentat să reia rolul, filmările au loc în comuna Talpa, din judeţul Teleorman, lucru care pentru actor ar fi dificil.

„Când am filmat eu la „Moromeţii” veneam în fiecare zi de la Bucureşti cu maşina şi plecam după filmare în fiecare zi înapoi. Ei da, dar eram cu 30 de ani mai tânăr… Acum n-aş mai fi putut să fac asta. Şi după ce am semnat contractul, l-am sunat pe Stere şi i-am zis că n-o să pot face asta”, a explicat actorul.

Cel de-al doilea motiv este că distribuţia este alta şi ar fi inadecvat: băiatul care îl joacă pe Nicolae are 18 ani, iar el, 84: „...sunt străbunicul lui, nu pot să fiu tatăl lui în film.”

„Şi am zis că de ce să mă expun ridicolului. Cu părere de rău am renunţat”, a adăugat actorul citat de ziarul Metropolis. 

Marile întâlniri din teatru

                                                                                           Victor Rebengiuc (Foto: Florin Ghioca)

image

Victor Rebengiuc şi-a exprimat şi bucuria că a avut norocul de a fi contemporan cu mari regizori ai teatrului românesc, precum Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Radu Penciulescu sau Vladu Mugur, „nişte oameni extraordinari, mari artişti, care au sfârşit prin a fugi din ţară”, informează acelaşi site. 

Actorul a mai povestit că nu se consideră un mare actor şi că nici nu îi place să audă astfel de lucruri, pentru că nu îi place zgomotul. 

„Eu îmi fac treaba mea. Nu vreau zdrăngănele de mine. De ce sunt eu un mare actor? Cu ce sunt mai mare ca alţii? În primul rând că eu nu sunt mulţumit de mine. La nici un rol nu am satisfacţie deplină să zic: „Băi, ce bine-am jucat eu rolul acesta”. Tot timpul mă gândesc că poate se putea mai bine, că poate era o altă modalitate de expresie”, a explicat actorul.

Artistul, viaţa socială şi românul

Victor Rebengiuc consideră că un artist trebuie să se implice în ţara în care trăieşte, în special cât timp acel artist e tânăr, când poate să se lupte mai mult. De asemenea, el şi-a exprimat regretul pentru vremurile pe care am ajuns să le trăim, deplângând starea actuală a politicii româneşti.  

„Îmi pare foarte rău că lucrurile se întâmplă aşa, nu mă aşteptam să vină asemenea vremuri. Nu pot să-i văd. Când îi văd la televizor, mă sperii. Mă întreb ce caută acolo. E ceva îngrozitor ce se întâmplă. La ce nivel de cultură, de ideologie. Nici nu mai ştiu ce să spun despre asta, atât de supărat sunt. O să mor tot în comunism! Credeam că nu”, a spus Victor Rebengiuc. 
image

Victor Rebengiuc vorbind la evenimentul de la librăria Humanitas de la Cişmigiu (Foto: Mihaela Petre)

Acesta şi-a amintit şi de sentimentul de eliberare pe care l-au avut oamenii după revoluţie şi se întreba ce se va întâmpla cu oameni precum Adrian Păunescu sau Corneliu Vadim Tudor, despre care se gândea că nu vor ieşi din casă de ruşine.

„Dar, o, Doamne… cine au fost apoi ăi mai mari politicieni şi ăi mai mari deştepţi în ţara asta după Revoluţie? Aşa e lumea, nu avem ce face”, a conchis actorul.

Vorbind despre ce înseamnă a fi român, Rebengiuc a explicat că „români suntem când ne vedem de treabă şi facem o treabă bună, iar ţara prosperă şi totul merge bine”. De asemenea, acesta a adăugat că faptul că s-a născut în România, nu e un prilej de mândrie, ci mai degrabă de îngrijorare.

„Cum votăm? Până acum, n-a câştigat niciunul dintre cei pe care i-am votat. Votez mereu alţii, ce să fac?”, s-a întrebat actorul. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite