IBM deschide al patrulea centru de servicii business în România. Sediul gigantului IT este Liberty Technology Park din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din clădirea Liberty Technology Park din Cluj  FOTO Liberty Technology Park
O parte din clădirea Liberty Technology Park din Cluj  FOTO Liberty Technology Park

Liberty Technology Park Cluj, primul parc tehnologic din România, are un nou rezident cu renume: IBM România. Gigantul îşi deschide la Cluj-Napoca, în luna iulie, al patrulea centru de servicii business din ţară, după cele din Bucureşti, Braşov şi Timişoara.

Potrivit reprezentanţilor Liberty Technology Park Cluj, IBM se adaugă unor companii precum Siemens, KPMG, Arvato Bertelsmann, Altran, Halcyon Mobile şi Control Data Systems, care au ales parcul tehnologic inaugurat în urmă cu mai bine de trei ani la Cluj ca să-şi dezvolte operaţiunile locale. 

„Am plecat de la ideea dezvoltării unei zone unde oamenii să aibă acces la inovaţii, la tehnologii, la idei; o zonă unde oamenii să poată comunica eficient şi creativ între ei. Am dezvoltat infrastructura gândită special pentru IT&C, am creat condiţiile potrivite, iar acum, prin ocuparea totală a parcului tehnologic, conceptul şi ecosistemul s-au completat potrivit viziunii noastre cu un mix de companii care urmăresc inovarea. Planul pe termen lung este ca Liberty Technology Park Cluj să devină un veritabil centru de creaţie şi producţie”, a declarat Ion Sturza, preşedintele Fribourg Capital, dezvoltatorul Liberty Technology Park Cluj, potrivit unui comunicat.

În singurul parc industrial din ţară au sedii 33 de companii şi start-up-uri, atât româneşti, cât şi din străinătate - un total de peste 1.700 de angajaţi. Dintre aceştia, aproape 200 sunt străini relocaţi (expaţi), iar până la sfârşitul anului se estimează un total de 2.000 de angajaţi care să-şi desfăşoare activitatea la Liberty.

În plus, 70% dintre rezidenţii Liberty Technology Park sunt companii IT, iar mai bine de jumătate au departamente de dezvoltare software şi R&D (cercetare şi dezvoltare).

Proiectul Liberty a fost nominalizat pe lista scurtă la SEE Real Estate Awards, singura competiţie dedicată domeniului imobiliar din regiunea de sud-est a Europei, şi a câştigat premiul pentru abordare sustenabilă în dezvoltarea unui parc tehnologic, acordat în cadrul galei Forbes Green Awards. 

Liberty Technology Park Cluj a fost lansat în 5 decembrie 2013 şi înseamnă peste 17.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri. Investiţia se ridică la peste 15 milioane de euro şi este o iniţiativă Fribourg Capital, sub patronajul omului de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova.

În prezent, gradul de ocupare a parcului tehnologic este de 100%, iar majoritatea rezidenţilor sunt companii IT precum: Siemens, IBM, Halcyon Mobile, Altran, Iron Mountain Romania, Control Data Systems, Digital Ventures Development, Luminos Software, Voquz, SmartUp.

Parcul tehnologic găzduieşte şi acceleratorul Spherik, precum şi start-up-uri, printre care Planable, SuppOffice, Primul Medic.

Mai puteţi citi:

„Libertatea“, fabrica de mobilă care a rezistat celor două Războaie Mondiale şi încă mai funcţionează. Cum a răzbit atât prin fascism, cât şi prin comunism

Fabrica de mobilă „Libertatea“ din Cluj este una dintre puţinele din ţară care se pot lăuda că au rezistat celor două Războaie Mondiale, comuniştilor şi provocărilor de după Revoluţie. Lumea o ştie azi sub un alt nume: Liberty Technology Park, primul parc tehnologic din România.

FOTO VIDEO Parc tehnologic, 100% românesc, inaugurat de doi foşti premieri. Sturdza: „Vom avea la Cluj un orăşel tehnologic care va schimba lumea“

La Cluj s-a inaugurat, joi, 5 decembrie 2013, Parcul tehnologic Liberty, realizat de ex-premierul Republicii Moldova, Ion Sturza, prin transformarea unei vechi fabrici de mobilă cu o investiţie de 25 de milioane de euro. S-au dat în folosinţă primele 2 din cele 8 clădiri din plan.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite