Istoria bucatariei moldovenesti. Care sunt mancarurile traditionale cu care se mandresc moldovenii

Istoria bucatariei moldovenesti. Care sunt mancarurile traditionale cu care se mandresc moldovenii

Nu putem vorbi de bucataria moldoveneasca fara sa amintim preparate precum: cozonaci moldovenesti, pasca moldoveneasca, bors moldovenesc de vitel, zeama de gaina batrana, pilaf de berbecut cu mirodenii, purcel de lapte umplut, rulada de piept de curcan, piftie diafana de cocos batran, alivenci, gogosari umpluti cu salata ruseasca, gaste indopate umplute, flori de bostan umplute, saramura de crap cu mamaliguta calda, saramura de pui cu mamaliguta, tochitura moldoveneasca, turte moldovenesti, ciorba reparatorie de potroace etc.", precizeaza Nicolae Curelea.

acum 74 luni (20 Feb 2018)

Bucataria moldoveneasca este considerata superioara din toate punctele de vedere tuturor bucatariilor regionale din tara. Ea cuprinde nenumarate obiceiuri si traditii culinare, mancaruri specifice, dar si obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu traditii ale altor popoare, cu care romanii moldoveni au intrat in contact de-a lungul istoriei.

"In Moldova secolului al XlX-lea isi dadeau mana trei culturi si civilizatii principale: balcanica, slava si europeana.

Chiar daca deseori, nu se poate face o delimitare stricta intre preparatele bucatariei moldovenesti si cele ale celorlalte provincii romanesti, bucataria moldoveneasca reuseste sa se evidentieze prin autenticitatea modului de pregatire.

"Ciorbele se acresc cu bors si se dreg cu smantana si oua. Sosurile sunt albe, dar si colorate cu pasta de ardei si de rosii, sau boia de ardei. Nu putem vorbi de bucataria moldoveneasca fara sa amintim preparate precum: cozonaci moldovenesti, pasca moldoveneasca, bors moldovenesc de vitel, zeama de gaina batrana, pilaf de berbecut cu mirodenii, purcel de lapte umplut, rulada de piept de curcan, piftie diafana de cocos batran, alivenci, gogosari umpluti cu salata ruseasca, gaste indopate umplute, flori de bostan umplute, saramura de crap cu mamaliguta calda, saramura de pui cu mamaliguta, tochitura moldoveneasca, turte moldovenesti, ciorba reparatorie de potroace etc.", precizeaza Nicolae Curelea.

Cele mai vechi bucate moldovenesti

Dintre toate mancarurile moldovenesti, cele mai vechi sunt considerate mamaliga de mei, pasatul si coliva.

Mamaliga, mancarea cea de toate zilele a moldoveanului, se consuma cu branza de oi, branza de vaci, peste prajit, jumari, friptura, tocana de ciuperci, sosuri, muraturi etc. Potrivit maestrului Curelea, painea a fost si ramane produsul principal de fiecare zi al moldovenilor. Colacii sunt painea de sarbatoare si ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro