Cum a fost reinterpretata de romani intr-un mod total bizar cea mai mare controversa religioasa a lumii moderne

Cum a fost reinterpretata de romani intr-un mod total bizar cea mai mare controversa religioasa a lumii moderne

"De vina pentru aceast haos de constiinta - caci asta este acum in mintea romanilor - e de vina si perioada comunista, care a scos complet religia din educatie, dar si atitudinea gresita de dupa 1989, cand ortodoxia ne-a fost varata pe gat cu forta. Diferenta fundamentala dintre cele doua curente este aceea ca, in vreme ce in teoria reincarnarii numarul de suflete este finit, iar fiecare suflet "se plimba" dintr-un corp in altul, experimentand o infinitate de vieti si de senzatii (inclusiv existenta animala), in conceptul teologic al invierii (specific crestinismului), numarul de suflet este infinit, iar fiecare dintre acestea experimenteaza o singura data intruparea.

acum 73 luni (16 Mar 2018)

Desi poate parea absurd, sondajele de opinie din ultimii ani arata ca romanii se afla intr-o foarte bizara duplicitate atunci cand vine vorba despre credinta lor. Potrivit unui sondaj facut de IRES in 2014, 83% din romani se considera crestini fara dubiu, insa 65% cred si in deochi, cu toate ca acest din urma concept este considerat pagan de catre biserica. In vreme ce 78% dintre romanii intervievati au spus un "da" fara echivoc ideii ca invierea mortilor este credibila, 62% dintre respondentii din acelasi esantion au spus ca au convingerea ca si reincarnarea este un concept cat se poate de adevarat.

Fara indoiala asta arata, in esenta, cat de aproximativa este (si) educatia teologica a romanilor , care nu reusesc sa faca, in marea lor majoritate, diferenta intre cele doua concepte religioase antagonice. "Haosului de constiinta", explicat de sociologi

Unul dintre specialistii care a studiat temeinic aspectele acestei confuzii, sociologul Iulian Mihailov, crede ca amestecarea celor doua concepte vine din faptul ca, decenii la rand, educatia religioasa a romanilor a fost interzisa de statul comunist, dupa care a fost axata doar catre o singura confesiune: cea ortodoxa. Orele de religie nu trebuie insa sa fie centrate pe partea dogmatica, ci pe istoria religiilor si pe esenta filosofiei fiecareia credintele majore existente", este de parere sociologul Iulian Mihailov.

El spune si ca tocmai lipsa unei educatii religioase adecvate in scoli a dus la un haos conceptual in mintea romanilor, care nu au proprietatea termenilor atunci cand se declara in acord sau in dezacord cu o practica religioasa sau alta.

"De vina pentru aceast haos de constiinta - caci asta este acum in mintea romanilor - e de vina si perioada comunista, care a scos complet religia din educatie, dar si atitudinea gresita de dupa 1989, cand ortodoxia ne-a fost varata pe gat cu forta.

Ace... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro