Alergia la ambrozie apare in iunie. Care polenuri prezente in aer pot da probleme respiratorii in aceasta perioada

Alergia la ambrozie apare in iunie. Care polenuri prezente in aer pot da probleme respiratorii in aceasta perioada

Eruptie, prurit, rinoree, stranut, lacrimi care nu se mai opresc, toate simptome ale alergiilor la polen, al caror sezon este abia la debut. Incepand cu luna martie, polenurile prezente in atmosfera sunt mai intai ale arborilor din familia mestecenilor, dupa care urmeaza in mai-iunie, de graminee - adica cereale salbatice si de cultura - si apoi de ambrozia.

acum 72 luni (23 Apr 2018)

Eruptie, prurit, rinoree, stranut, lacrimi care nu se mai opresc, toate simptome ale alergiilor la polen, al caror sezon este abia la debut.

Alergia este o reactie anormala a sistemului imunitar al unor indivizi, in general, predispusi genetic, la contactul cu substante straine din mediul inconjurator - din aer, alimente, medicamente. "Se produce intial o reactie de hipersensibilizare, iar dupa contacte repetate apar si manifestarile clinice ale bolilor alergice", explica dr. Poliana Leru, medic primar boli interne si alergologie, sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Incepand cu luna martie, polenurile prezente in atmosfera sunt mai intai ale arborilor din familia mestecenilor, dupa care urmeaza in mai-iunie, de graminee - adica cereale salbatice si de cultura - si apoi de ambrozia. Pe langa polen, mai exista in aer si diverse specii de mucegaiuri.

Tratamentul simptomatic este util la inceput

"Tratamentul simptomatic este necesar pentru calmarea simptomelor si poate fi suficient la inceput , in forme usoare de boala. Daca simptomele se agraveaza sau nu mai cedeaza si daca se confirma factorul cauzal, respectiv alergenul, atunci se poate face tratamentul etiologic, adica imunoterapia alergenica specifica".

Desi o mai recomanda si alti specialisti, imunoterapia trebuie indicata si efectuata doar de catre specialistii alergologi, adauga medicul. "Aceasta se face numai in cazuri cu sensibilizare la una - doua substante, deoarece in general nu se administreaza simultan mai multe preparate, uneori pot fi administrate consecutive".

Nu exista preparate standardizate pentru toate alergiile

"De exemplu, inca nu exista pentru mucegaiuri si exista unele contraindicatii. Indicatia optima este la copii si tineri cu monosensibilizare, pentru a preveni agravarea simptomelor si aparitia unor complicatii... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro