VIDEO Exceptiile capitalismului de cumetrie: Florin Talpes, romanul care exporta inteligenta in toata lumea

VIDEO Exceptiile capitalismului de cumetrie: Florin Talpes, romanul care exporta inteligenta in toata lumea

Saptamana trecuta, in cadrul serialului "25 de ani de capitalism", zeci de mii de romani au fost scandalizati de afirmatiile cinice ale lui Sorin Ovidiu Vintu. - In 2001, a infiintat compania de software de securitate Bitdefender, cel mai vandut produs romanesc la nivel international, cu peste 500 de milioane de utilizatori. Noi, in perioada comunista, nu aveam un sistem de educatie care sa includa si specializari de vanzari si marketing, ceea ce astazi numim partea de business. Romania nu avea asa ceva pana in 1990, pentru ca era o economie centralizat planificata, iar cand treci de la un sistem centralizat la o piata libera, iti apar nu sute, mii de intreprinderi care au nevoie de echipe de vanzari si marketing. Profesorii americani au creat, la randul lor, profesori si in 20 de ani s-a creat o masa de oameni de vanzari si marketing. Daca in tara aveam nevoie de 15.000 de calculatoare de un anumit tip, Romania importa doua calculatoare si crea o industrie care sa recreeze acele doua calculatoare. "Sistemul de educatie are nevoie de continuitate strategica" Florin Talpes crede ca marea greseala pe care Romania a facut-o dupa 1989 a fost incapacitatea de a pastra lucrurile pozitive din perioada comunista: "Noi am iesit din comunism si ne-am indepartat de el. La noi, de fapt, negarea asta n-am intalnit-o numai la frontiera dintre comunism si economia libera, dar am vazut-o si la schimbarile de guvernare, cand toate programele s-au fracturat, toata lumea a decis ca tot ce a facut ala dinainte era prost si el trebuie sa o ia de la capat.

acum 112 luni (10 Dec 2014)

Saptamana trecuta, in cadrul serialului "25 de ani de capitalism", zeci de mii de romani au fost scandalizati de afirmatiile cinice ale lui Sorin Ovidiu Vintu. Astazi va prezentam un tip de capitalist care se afla la polul opus fata de bisnitarii-afaceristi. Florin Talpes a creat, in 1990, una dintre primele firme private de IT din Romania. In timp ce altii speculau naivitatea romanilor derutati de trecerea la democratie, Talpes a ales sa speculeze inteligenta si talentul lor pentru tot ce inseamna tehnologie. Asa a reusit sa creeze Bitdefender, un produs cumparat de 500 de milioane de oameni din intreaga lume. Printr-un gest simplu, Florin Talpes face mai mult decat toate brandingurile de tara puse la un loc: imprima pe cutiile antivirusului Bitdefender motto-ul "Inteligenta din Romania". Florin Talpes: Eram foarte entuziasti si credeam ca industria software, cu care ma ocupam eu si sotia mea, este de mare viitor. Am mers la Paris, era vorba de o firma care facea jocuri video. Aveau un joc de tenis si nu prea reuseau sa asigure continuitate mingii. Si se chinuiau de cateva luni sa rezolve problema asta. Au zis "daca rezolvati problema, aveti primul contract de la noi".

Inceputul a fost interesant, pentru ca pe vremea aceea sistemul bancar nu-ti permitea tie, ca si intreprindere mica, sa-ti faci un cont. Astazi ar fi de neconceput, ar fi vazuta ca evaziune, dar atunci nu puteai sa-ti deschizi un cont, doar intreprinderile de stat aveau voie. Dupa aia s-au mai relaxat bancile si au inceput sa deschida conturi si intreprinderilor mici. Apoi am dat de alta problema: pentru ca banca sa accepte trecerea banilor prin circuitul ei, trebuia sa faci export. Noi, fiind in industria de software, era ceva imaterial, iar banca ne cerea neaparat declaratii vamale de export. Daca nu completai campul de greutate pe formular, nu puteai sa faci export. Si atunci am facut noi o regula simpla in care am zis ca un kilooctet este egal cu un gram. Deci, exportam kilo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro