VIDEO Destinul nedrept si tragic al ultimului mare calaret roman

VIDEO Destinul nedrept si tragic al ultimului mare calaret roman

Orasul-lagar Adolf Hitler, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Vara, Berlin 1936 FOTO: Berliner Illustrierte Zeitung Cand echipa nationala de echitatie a Romaniei a ajuns la Berlin, in vara lui 1936, a descoperit nu un oras, ci un curs intensiv de ideologie. Asa se face ca, cu cateva zile inainte de inceperea competitiei sportive, publicatia oficiala a nazistilor, "Volkischer Beobachter", analiza componenta etnica a participantilor, in termeni extrem de duri, cerand ca evreii si persoanele de culoare sa nu fie acceptati la inscriere. Printr-o decizie de grup, fusese desemnat de ceilalti doi membri ai echipei de sarituri, locotenentul Toma Tudoran si Constantin Apostol, sa fie cel care putea aduce in Romania un vis: medalia de aur.

acum 106 luni (13 Jun 2015)

Ne aflam intr-un Berlin guvernat de nazisti, un oras in care afisele cu "Interzisa prezenta evreilor si a tiganilor!" Caci despre asta era vorba, in acea vara, despre una dintre cele mai triste si controversate editii ale Jocurilor Olimpice de Vara, despre o luna in care sportul s-a aflat sub bocancul politicului, iar propaganda si rasismul au luat fata uralelor si aplauzelor din partea publicului.

Printre participantii la Olimpiada din 1936 se aflau si doi sportivi romani, membri ai echipei nationale de echitatie: Henri Rang si Felix Topescu, tatal cunoscutului comentator sportiv Cristian Topescu.

Pe 16 august 1936, acum 77 de ani, Henri Rang concura in finala probei de sarituri. In tribune se afla insusi Adolf Hitler, iar nazistii investisera enorm in infrastructura si in stadioane pentru a convinge restul lumii de superioritatea noului sistem.

In acel mijloc de august, asadar, toti cei prezenti la cursa de echitatie au stiut, la final, ca se facuse o mare nedreptate. Calaretul roman nu a depus vreo contestatie, insa, potrivit rudelor, ar fi avut o intalnire secreta cu Hitler, de pe urma careia s-ar fi ales cu un cadou blestemat. Orasul-lagar

Adolf Hitler, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Vara, Berlin 1936 FOTO: Berliner Illustrierte Zeitung Cand echipa nationala de echitatie a Romaniei a ajuns la Berlin, in vara lui 1936, a descoperit nu un oras, ci un curs intensiv de ideologie. Sportul fusese promovat agresiv de la venirea la putere a nazistilor, fiind vazut ca unul dintre principalele mijloace de a demonstra suprematia fizica a rasei ariene. Asa se face ca, cu cateva zile inainte de inceperea competitiei sportive, publicatia oficiala a nazistilor, "Volkischer Beobachter", analiza componenta etnica a participantilor, in termeni extrem de duri, cerand ca evreii si persoanele de culoare sa nu fie acceptati la inscriere. In schimb, ministrul de Interne al Germaniei a dat ordin sefului politiei locale sa curete toate... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro