Vasilescu, BNR: Romania trebuie sa majoreze salariile, dar exista riscul ca guvernul sa dea cu o mana si sa ia cu doua

Vasilescu, BNR: Romania trebuie sa majoreze salariile, dar exista riscul ca guvernul sa dea cu o mana si sa ia cu doua

Referindu-se la situatia nedreapta in care Romania s-a plasat, Vasilescu a indicat locul ocupat de Romania din punct de vedere economic la nivel mondial, respectiv 54 din 290 de tari luate in calcul de Organizatia Natiunilor Unite, daca se ia in calcul marimea populatiei, de 19,9 milioane de locuitori. "Daca facem calculul ca Romania se apropie de cercul tarilor mijlocii, la o populatie de 19,9 milioane de locuitori, locul 54 nu este de invidiat, ar trebui sa ne stimuleze, sa ne impinga din spate, ca noi, pe locul 54 in lumea asta, ne facem singuri o nedreptate", a punctat reprezentantul BNR.

acum 84 luni (9 Apr 2017)

El apreciaza ca Executivul trebuie sa apese mai multe pedale, nu doar cea a salariilor, ci si a vitezei cresterii economice, care sa se mentina sustenabila.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat miercuri ca majorarile salariale sunt inevitabile in Romania, deoarece in marile sectoare ale economiei este o criza de forta de munca, insa acestea trebuie tinute sub control, pentru a ramane rezonabile si trebuie pastrate echilibrele macroeconomice. Vasilescu a citat date publicate de Eurostat, potrivit carora Romania se situeaza pe penultimul loc in Europa la salarii, cu 5,4 euro pe ora de munca, depasind Bulgaria, care plateste cu 4,4 euro ora de munca, insa cu mult sub nivelul din Danemarca, unde ora de munca este rasplatita cu 40 de euro. Astfel, consultantul bancii centrale puncteaza ca este nevoie de schimbarea paradigmei, accentuand ideea ca Romania nu mai poate ramane cu salariile la acest nivel, mai ales avand in vedere ca 3,3 milioane de persoane au plecat din populatia activa a tarii pentru a lucra in alte state, iar in tara a ramas o forta de munca descurajata. Mai mult, el a aratat ca, desi Romania a avut cele mai mari ritmuri de crestere economica in UE in ultimii ani, se situeaza pe penultimul loc in UE, tot in fata Bulgariei, la capitolul bunastarea populatiei, exprimata prin PIB-ul pe cap de locuitor, cu toate ca ocupa pozitia a saptea la marimea populatiei. Riscul cel mai mare este sa ajungem in situatia unui guvern sa dea cu o mana si sa ia cu doua maini", a precizat Vasilescu. Potrivit consultantului, guvernul trebuie sa inteleaga ca este nevoie sa apese pe mai multe pedale, nu poate inainta cu una singura, cea a salariilor, intrucat s-ar putea ca anumite salarii mai mari sa nu fie totusi stimulative. Una dintre pedale este de a nu ceda la viteza de crestere economica, pentru ca este nevoie de viteza in continuare, insa aceasta nu este suficienta, ci cresterea economica trebuie sa fie si sustenabila, "adica sa aiba niste proptele". P... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro