Urmeaza un seism financiar in Italia? Cum s-a ajuns aici si de ce este atat de riscanta situatia

Urmeaza un seism financiar in Italia? Cum s-a ajuns aici si de ce este atat de riscanta situatia

Surse din cadrul BCE (care insa a refuzat sa comenteze oficial informatia) au declarat celor de la Reuters ca, in cazul aparitiei unui asemenea scenariu, Banca Central Europeana ar putea activa programul sau de urgenta pentru cumpararea de active (80 miliarde Euro lunar) pentru achizitionarea de obligatiuni italiene pentru sustinerea cursului. dar acum acordul cu instantele de la Bruxelles este doar asupra unei perioade de gratie de 6 luni in care guvernul italian poate sustine (si nu trimite fonduri) bancile nationale prin intermediul unui sistem de garantii a imprumuturilor pe termen scurt. Pe de o parte, bancile italiene au pastrat majoritar vechea traditie (generatoare de probleme oarecum similare si in SUA) ca, atunci cand acorda un imprumut, sa solicite garantii imobiliare ceea, acum, face ca ele sa detine patrimonii enorme dar care isi pierd constant din valoare si, in orice caz, nu sunt susceptibile sa fie valorificate la valoarea de evaluare.

acum 89 luni (30 Nov 2016)

>

Caz in care Renzi a anuntat deja ca va demisiona imediat, fara a se mai implica in conducerea unui cabinet de tehnicieni pentru organizarea alegerilor anticipate.

In primul rand - si aceasta este cea mai mare temere a momentului - ar putea fi accelerata si acutizata la extrem criza reala, la nivel de sistem, a economiei italiene si asa considerata ca fiind la limita acceptabila datorita unei duble cauze: fragilitatea sistemului bancar si nivelul foarte ridicat al datoriei externe.

Preventiv, pentru a linisti cat de cat atmosfera, surse din cadrul Bancii Central Europene au anuntat ca institutia ar fi gata sa mareasca temporar volumul de cumparare a datoriei suverane italiene in cazul in care un rezultat negativ la referendum ar produce o ridicare instantanee a dobanzilor. Surse din cadrul BCE (care insa a refuzat sa comenteze oficial informatia) au declarat celor de la Reuters ca, in cazul aparitiei unui asemenea scenariu, Banca Central Europeana ar putea activa programul sau de urgenta pentru cumpararea de active (80 miliarde Euro lunar) pentru achizitionarea de obligatiuni italiene pentru sustinerea cursului.

Foarte posibil, numai ca un asemenea program nu este decat o solutie de extrema urgenta, menit sa functioneze la nivel de zile, saptamani, maximum cateva luni. Problema italiana este insa extrem de profunda si de sistem, in centrul sau aflandu-se chestiunea niciodata rezolvata, deci lasata sa evolueze in continuare, a datoriilor "neperformante" (NPL) care greveaza bancile. Estimarile vorbesc despre un minimum de 17% si un maximum de 21% din totalul imprumuturilor. Iar asta echivaleaza cu un total de 200 de miliarde de euro de credite "neperformante", adica 12% din PIB-ul Italiei. Dupa alte surse, la nivelul lunii aprilie 2016, totalitatea creditelor neproductive ar atinge 360 de miliarde de euro, adica un sfert din PIB. dar acum acordul cu instantele de la Bruxelles este doar asupra unei perioade de gratie de 6 l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro