Universitatile din Romania, din nou la coada clasamentului international QS World University Rankings 2018

Universitatile din Romania, din nou la coada clasamentului international QS World University Rankings 2018

Topul a avut in vedere in vedere mai multe criterii printre care: numarul de citari ale lucrarilor de cercetare, impactul pe care l-au avut acestea asupra societatii, reputatia academica a universitatilor, cat si numarul de angajatori care recruteaza din cadrul acestor institutii de invatamant superior. Universitatea Bucuresti este pozitionata mai jos fata de anul trecut "Universitatile din Romania ocupa inca un loc modest in topurile internationale si am observat chiar o usoara scadere fata de anul 2016 cand, de exemplu, Universitatea din Bucuresti se afla in intervalul 651-700 in topul QS", observa Tincuta Apateanu, cofondator al platformei educationale "Edusfera".

acum 82 luni (15 Jun 2017)

Topul a avut in vedere in vedere mai multe criterii printre care: numarul de citari ale lucrarilor de cercetare, impactul pe care l-au avut acestea asupra societatii, reputatia academica a universitatilor, cat si numarul de angajatori care recruteaza din cadrul acestor institutii de invatamant superior.

Universitatea Bucuresti este pozitionata mai jos fata de anul trecut

"Universitatile din Romania ocupa inca un loc modest in topurile internationale si am observat chiar o usoara scadere fata de anul 2016 cand, de exemplu, Universitatea din Bucuresti se afla in intervalul 651-700 in topul QS", observa Tincuta Apateanu, cofondator al platformei educationale "Edusfera".

"Motivele sunt legate atat de scaderea calitatii educatiei in sistemul preuniversitar cat si de subfinantarea intregului sistem educational. Pregatirea absolventilor de liceu este din ce in ce mai scazuta, asadar pregatirea candidatilor la studii universitare are de suferit. Pe de alta parte, cele mai performante universitati din lume beneficiaza de bugete impresionante pe care le pot investi in laboratoare, cercetare, onorarii oferite unor profesori remarcabili, infrastructura educationala moderna. De exemplu, endowment-ul Universitatii Harvard este in jur de 37 de miliarde de dolari iar bugetul anual este si el semnificativ", a mai adaugat aceasta.

Care sunt solutiile

"Pana cand nu vom interveni la nivel preuniversitar (profesori mai buni, infrastructura moderna, bugete pentru dezvoltare profesionala continua) si pana nu vom aloca bugete adecvate pentru educatie si cercetare, universitatile din Romania nu vor putea ocupa locuri mai bune in topurile internationale", a explicat Apateanu.

In Romania exista Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), dar multi dintre cei de acolo sunt reprezentanti ai universitatilor, deci din start conflicte ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro