Ultima cruciada a lui Ioan de Hunedoara: cum si-a pierdut capul regele Ungariei in batalia crunta de la Varna

Ultima cruciada a lui Ioan de Hunedoara: cum si-a pierdut capul regele Ungariei in batalia crunta de la Varna

Povestea "ultimei cruciade" a lui Ioan de Hunedoara incepe in 1444, cand dupa infrangerile suferite de armatele otomane, sultanul Murad al doilea a semnat un armistitiu de zece ani cu Ungaria. "Au venit ungurii si au tabarat la marginea Varnei cu indrazneala si fala, iar in alta parte se aflau turcii in numar mare: intre cele doua tabere era o distanta de trei mile, turcii aveau in fata privelistea ce se apropia de dansii, se cutremurau si tremurau cu totul vazand lipsa de teama, indrazneala si furia ungurilor. Laonic Chalcocondil, un alt istoric bizantin, povesteste urmatoarele: "Dupa ce a infrant deci armata din Asia, Ioan a venit la regele Ladislau si l-a sfatuit sa ramana acolo si sa nu se miste din loc si sa nu inainteze nicidecum la lupta cu dusmanii, pentru a avea loc de retragere din lupta, daca nu ar izbuti cumva sa il infranga pe sultan cand va merge asupra lui.

acum 103 luni (8 Sep 2015)

Povestea "ultimei cruciade" a lui Ioan de Hunedoara incepe in 1444, cand dupa infrangerile suferite de armatele otomane, sultanul Murad al doilea a semnat un armistitiu de zece ani cu Ungaria. S-a retras apoi de la conducerea tarii, lasandu-l pe tron pe fiul sau de numai 12 ani, Mehmet al doilea, cel care avea sa fie numit Cuceritorul Constantinopolului. Animati de schimbarea petrecuta in fruntea Imperiului Otoman, regele Ungariei si papa Eugen al IV-lea au reluat planul unei noi cruciade impotriva musulmanilor, incalcand astfel tratatul de pace.

In toamna anului 1444, o armata crestina de circa 20.000 de oameni, din care faceau parte maghiari, polonezi, cehi, cavaleri papali, bosniaci, croati, sarbi, bulgari, romani si ruteni, a inaintat spre Imperiul Otoman. In fruntea ei se aflau Ladislau al treilea, regele Ungariei si al Poloniei, si voievodul Transilvaniei, Ioan de Hunedoara. Potrivit istoricilor, armata era sprijinita de circa 5.000 de cavaleri, condusi Mihai Szilagyi, cumnatul lui Ioan de Hunedoara.

In fata pericolului iminent, Murad al doilea a fost nevoit sa ia locul fiului sau pe tron si in fruntea armatei estimata de istorici la 60.000 de otomani. Batalia decisiva a avut loc in apropiere de Varna, iar in urma ei mai mult de jumatate de soldatii din apuseni au pierit.

Potrivit istoricilor, in noaptea dinaintea zilei de 10 noiembrie, cruciatii se aflau in apropiere de Varna, intr-o pozitie dezavantajoasa. Ioan de Hunedoara a decis atacul, sprijinit de regele ungar.

Scene crunte de pe campul de lupta

A doua zi dimineata, armatele lui Ioan de Hunedoara si cavaleria condusa de Mihai Szilagyi au atacat frontal si pe flancul stang ostile otomane. Ioan de Hunedoara a decis sa treaca la ofensiva cu cavaleria Transilvaniei si Tarii Romanesti, pentru a spori presiunea asupra inamicilor.

"Au venit ungurii si au tabarat la margi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro