Trei retete de malai, asa cum era gatit in urma cu un secol. Delicatese din cartea de bucate a bunicii

Trei retete de malai, asa cum era gatit in urma cu un secol. Delicatese din cartea de bucate a bunicii

Malai dulce La reteta aluatului de dinainte, mai adauga: zahar vanilat, cam trei pliculete, doua oua in plus, trei linguri de miere, in loc de apa, smantana dulce.Coace la fel, dar la urma in loc de obrazul de faina alba, fa-i unul din dulceata de prune ori de cirese si mai coace nitel.

acum 90 luni (27 Oct 2016)

Povestile bunicilor despre trecut amintesc si faptul ca au crescut si si-au crescut copiii cu malai, din cauza saraciei si a posibilitatilor reduse. Astazi multi romani nu stiu cum arata si ce gust are malaiul, asa ca Uica Mihai, bucatar cunoscut in partile Banatului ne-a oferit trei retete de malai, pe care le stia de la bunicul sau.

Malai simplu

Opareste o jumatate de faina malai grisat cu jumatate de litru de lapte clocotit si amesteca-l iute- iute cu lingura de lemn ca sa nu se rasfiarba malaiul ci doar sa se umfle si sa isi sparga graunta.

Fa o maia din 30g de drojdie, cateva linguri de lapte caldut, o lingura de zahar si trei linguri de faina. In malaiul racit amesteca maiaua, trei oua, un sfert de kilogram de faina alba, o lingura rasa de sare, adauga lichid sa obtii o consistenta a aluatului intre aluatul de clatite si aluatul de paine si framanta adaugand lichid cat simti la mana si trebuie sa iti iasa un aluat fara cocoloase si uniform. Fa-i acum un obraz din faina dizolvata in apa calduta si cu o pensula imprastie deasupra malaiului dresatura asta si mai da-l la cuptor cinci minute pana obrazul de faina alba se rumeneste frumos. Daca ai uns si ai pudrat bine tava de copt, malaiul o sa iti iasa de la sine afara.

Stropeste-l cu apa, inveleste-l in stergare curate si lasa-l sa se abureasca un sfert de ceas.Acum te poti apuca, fie cu branza sa-l zdrumici taiat felii, fie rupt bucatoaie cu degetele nerabdatoare sa il infulici cu carnati fripti.

Malai dulce

La reteta aluatului de dinainte, mai adauga: zahar vanilat, cam trei pliculete, doua oua in plus, trei linguri de miere, in loc de apa, smantana dulce.Coace la fel, dar la urma in loc de obrazul de faina alba, fa-i unul din dulceata de prune ori de cirese si mai coace nitel. Serveste-l in farfurie stropit cu miere din nou si cu fructe din compot

Ma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro