Traim ca sa mancam? Opt dusmani ai lumii moderne care ne rod sanatatea

Traim ca sa mancam? Opt dusmani ai lumii moderne care ne rod sanatatea

Se poate spune ca societatea occidentala moderna a contribuit la cresterea sanatatii populatiei, dar, de asemenea, a contribuit si la raspandirea unor boli legate de stilul de viata actual. Caloriile in exces le luam adesea din alimente foarte grase si pline de zahar rafinat, din alimente sarate, pline de conservanti la care asociem alcool din belsug.

acum 79 luni (28 Sep 2017)

Se poate spune ca societatea occidentala moderna a contribuit la cresterea sanatatii populatiei, dar, de asemenea, a contribuit si la raspandirea unor boli legate de stilul de viata actual.

Medicii specialisti au intocmit un clasament al obiceiurilor pe care le avem si care ne imbolnavesc. Pe primul loc este alimentatia nesanatoasa (1), potrivit Ghidului de nutritie, coordonat de prof. Cristian Serafinceanu, medic de diabet, nutritie si boli metabolice, la Institutul Paulescu din Bucuresti. In primul rand, este vorba despre cresterea numarului de calorii ingerate, mult peste necesarul organismului, mai ales ca si nici efort fizic nu facem. Nefiind utilizate, caloriile rspective se depun sub forma de tesut adipos. Tesutul adipos sporeste si asa apare obezitatea, ca expresie a acumularii de substrat energetic neconsumat si nenecesar.

Caloriile in exces le luam adesea din alimente foarte grase si pline de zahar rafinat, din alimente sarate, pline de conservanti la care asociem alcool din belsug. Un orasean obisnuit circula cu automobilul sau cu mijloacele de transport an comun, urca in blocuri cu liftul si petrece numeroase ceasuri in fata computerului, foloseste telecomanda.

Situatia copiilor si a adolescentilor este si mai dramatica. Daca altadata copiii fugeau, se zbenguiau in aer liber acum stau la computer si mananca dulciuri riscand sa devina niste adulti cu probleme de sanatate. Stresul induce patologii cardiovasculare, neurologice, psihice, metabolice, iar combaterea lui este greu de realizat. Excesul de alcool are consecinte economice, sociale si medicale de extrema gravitate. Europa rasariteana detine recordul cu 14-15 litri de alcool put per capita , potrivit unei statistici pe 2002. Republica Moldove detine recordul absolut cu 24,9 litri de alcool pur, urmata de Lituania, Letonia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Romania.

In fiecare an, alcool duce la deces... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro