Toporasul, vedeta in farmacia de primavara. Floarea violeta are efecte hipotensive si anticancerigene

Toporasul, vedeta in farmacia de primavara. Floarea violeta are efecte hipotensive si anticancerigene

Remedii sunt si pe baza de macerat obtinut din flori uscate "Se iau patru lingurite de flori uscate si se lasa la macerat timp de 3 ore, in 300 de ml apa, la temperatura camerei, apoi se filtreaza. "Dupa reteta recomandata de Hildegard von Bingen, crema se prepara din 20 g viorele proaspete, inflorite, 10 ml ulei de masline, 4 picaturi de ulei eteric de trandafiri (pur) si 20 de g seu de oaie.

acum 96 luni (2 Apr 2016)

Violae odoratae (denumirea stiintifica a toporasului) este o planta erbacee perena cu proprietati medicinale, datorita continutului de mucilagii, saponide, alcoizi, ulei volatil, glocozizi, acid salicilic, enantic, ferulic si malic, aldehidefenolice, flavonoizi si carotenoizi" explica, pentru "Adevarul", Elena Badea fitoterapeut. Substantele din radacini si rizomi, prezinta efecte expectorante, secretolitice, depurative laxative si hipotensive, contribuind la neutralizarea si eliminarea toxinelor din organism.

Calmeaza tusea si astmul si vindeca dermatozele

Preparatele pe baza de toporasi se folosesc atat intern cat si extern.

"Se pun la infuzat doua linguri de frunze uscate, peste care se toarna 250 ml de apa clocotita. Dupa o jumatate de ora se filtreaza. Indicate sunt trei cani de ceai pe zi, indulcite cu miere, dupa gust", recomanda Elena Badea, precizand ca tratamentele cu preparate pe baza de toporasi n-ar trebui sa dureze mai mult de 10 zile consecutive in decurs de o luna.

Utilizat sub forma de decoct, toporasul are efecte vomative

"Prin provocarea vomei, decoctul ajuta la rezolvarea indigestiilor si intoxicatiilor. Preparatul se obtine astfel: in 250 ml de apa se pun patru linguri de radacina uscata si maruntita nu foarte fin si se fierb la foc mic, timp de o jumatate de ora.

Remedii sunt si pe baza de macerat obtinut din flori uscate

"Se iau patru lingurite de flori uscate si se lasa la macerat timp de 3 ore, in 300 de ml apa, la temperatura camerei, apoi se filtreaza. "Dupa reteta recomandata de Hildegard von Bingen, crema se prepara din 20 g viorele proaspete, inflorite, 10 ml ulei de masline, 4 picaturi de ulei eteric de trandafiri (pur) si 20 de g seu de oaie. Toporasii maruntiti, uleiul de masline si seul de oaie se pun intre-un vas si se lasa sa se infierbante pe baia de apa, amestecand con... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro