Tintele simultane ale PNL: Senatul si Curtea Constitutionala

Printre cei care se opun se numara senatori care au o relatie buna cu Tariceanu, precum Puiu Hasotti sau Mariana Campeanu, dar si Ion Ariton, care este nemultumit ca nu a fost sustinut pentru a scapa de dosarul de urmarire penala. Liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban, a explicat ca PNL are negocieri la nivelul Camerei Deputatilor cu grupuri parlamentare si deputati pentru formarea unei majoritati pentru a-l schimba pe Valeriu Zgonea din functia de presedinte al Camerei.

acum 110 luni (13 Feb 2015)

PNL poarta negocieri pentru schimbarea majoritatii in Senat.

Liberalii au facut primul pas pentru demiterea lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea Senatului, declansand strangerea de semnaturi pentru acest demers. Pentru modificarea majoritatii, PNL actioneaza pe mai multe planuri: mobilizarea propriilor parlamentari, negocieri cu independentii, UDMR si nemultumitii din PSD.

Pentru schimbarea presedintelui Camerei superioare ar fi nevoie de 86 de voturi. Grupul PNL numara 64 de senatori, insa, potrivit primelor semnale, demersul nu este sustinut de toti parlamentarii liberali. Printre cei care se opun se numara senatori care au o relatie buna cu Tariceanu, precum Puiu Hasotti sau Mariana Campeanu, dar si Ion Ariton, care este nemultumit ca nu a fost sustinut pentru a scapa de dosarul de urmarire penala. Ramane de vazut daca nemultumitii vor putea fi controlati si in timpul votului.

Negocieri si racolari

O estimare similara a venit si din partea lui Mircea Geoana, care s-a alaturat liberalilor si aduce cele cinci voturi ale grupului sau politic. Acesta le-a promis reprezen-tantilor PNL ca va aduce si alte voturi, ale unor senatori care au ramas in PSD. Cu sprijinul lui Geoana, al UDMR si al independentilor, liberalii ar strange 84 de voturi. Pentru schimbare ar mai avea nevoie de doua voturi, in conditiile in care trei senatori plecati alaturi de Tariceanu negociaza revenirea in PNL.

Schimbarea lui Tariceanu ar urma sa fie dublata si de reimpartirea functiilor in Biroul Permanent, tinand cont de noua majoritate parlamentara. In acest fel, PNL ar controla ordinea de zi, introducand subiecte pe care social-democratii le-au evitat, cum ar fi ordonanta traseistilor, care urmeaza sa ajunga in Senat, dupa ce a fost aprobata tacit de Camera Depu-tatilor.

Bonus - locul la CCR

Negocierile pentru formarea unei noi majoritati ii fac pe liberali sa spere ca vor ocupa si locul ramas vacant la Curtea Constitutionala (... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro