"Tarzan din Carpati", luptator anticomunist timp de 33 de ani

Povestea despre anii sai de greutati, in care a trecut prin perioade lungi in care nu a vazut si nu a intalnit nici un om a fost documentata de un fost membru al politiei secrete romane, polisie care a jucat un rol central in incredibila drama de dupa ce muntii l-au dat in vileag pe Sandu Grigore, in 1978", scria "Romanul liber" de acum 26 de ani. in mod concret, cum partizanul din Bucovina a ales o existenta aproape ca a lui Tarzan, sarind din copac in copac, ca sa nu lase urme pe zapada, cum a vorbit cu pasarile si cu animalele, ca sa nu isi piarda abilitatea de a vorbi si cum a reusit sa fie tot timpul cu un pas inaintea securistilor care il cautau, printr-o buna cunoastere a muntilor. Copacii respectivi crescusera atat de inalti, iar increstaturile erau atat de mari, incat nimeni nu a mai contestat veridicitatea celor spuse de el, si anume ca a stat in Romania intre 1945 si 1978, ca un Tarzan al Europei de Est." Copacii respectivi crescusera atat de inalti, iar increstaturile erau atat de mari, incat nimeni nu a mai contestat veridicitatea celor spuse de el, si anume ca a stat in Romania intre 1945 si 1978, ca un Tarzan al Europei de Est.

acum 94 luni (3 Jul 2016)

Luptatorul Grigore Sandu a reusit sa evite detasamentele Securitatii trimise pe urmele sale, deoarece avea experienta in luptele de gherila.

Una dintre cele mai spectaculoase povesti din istoria rezistentei armate opuse de romani comunismului este cea a lui Grigore Sandu sau "Tarzan din Carpati". El a fost numit asa datorita unor tehnici speciale care i-au asigurat supravietuirea in clandestinitate timp de 33 de ani. Grigore Sandu a reusit sa ii evite pe securistii trimisi pe urmele sale pentru a-l aresta prin faptul ca, de cand cadea zapada si pana primavara, el se refugia intre crengile copacilor si se deplasa din craca in craca.

In cele mai multe carti care trateaza istoria miscarii de rezistenta armata impotriva comunismului, povestea lui Grigore Sandu este expediata in notele de subsol. Grupul lui Grigore Sandu a avut o existenta scurta, intre ianuarie - decembrie 1949, cand securistii au reusit sa ii prinda pe cei mai multi dintre membrii acestei grupari, precum partizanii Dumitru Craciun si Jenica Arnautu.

Grigore Sandu a scapat, insa, deoarece el avea si o experienta mai bogata in lupta de gherila. El fusese membru al organizatiei Sumanele Negre si avea inclusiv arme si munitie de pe vremea cand lupta in acest grup, format chiar in anii 1944 - 1945, cand Armata Regala Romana inca nu fusese sovietizata, iar ofiterii ei inarmau si instruiau grupurile de partizani. Insa dincolo de importanta militara relativ minora a grupului de partizani condus de Grigore Sandu, povestea sa este importanta datorita exemplului personal. Ea a fost relatata cu lux de amanunte de catre unul dintre fostii agenti ai Securitatii, care l-a anchetat personal pe "Tarzan din Carpati" si a devenit apoi prietenul sau. Un exemplar din acest ziar, care a facut parte din arhiva personala a lui Ion Ratiu, a ajuns la Biblioteca Centrala Universitara din Cluj, iar acum, in premiera, publicul romanesc are sansa sa descopere acest personaj unic in istoria contemporana a ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro