Super-thriller in super-martea prezidentialelor americane

Atat Donald Trump, cat si Hillary Clinton au castigat acelasi numar de state (sapte) in asa-numita Super Tuesday - alegerile preliminare si consultarile populare din 14 state americane pentru nominalizarea la candidatura partidelor la prezidentialele din noiembrie - dar situatia celor doi nu poate fi mai diferita, in pofida faptului ca mass-media s-a grabit sa ii proclame "marii invingatori ai zilei" la pachet. Nebunia alegerilor americane si numarul magic Sistemul electoral american este atat de complicat incat ar fi nevoie de un volum, nu de un articol de presa pentru a-l explica, dar exista cateva lucruri asupra carora putem face cat de cat lumina. Daca in trecut, candidati puternici precum Newt Gingrich au fost nevoiti sa se retraga din cursa prematur pentru ca pur si simplu au ramas fara bani de campanie, anul acesta, toata lumea are enorm de multi bani de cheltuit si, de aceea, toate apelurile la unificarea partidului in spatele unui singur candidat care sa-l invinga pe Trump au fost in zadar.

acum 98 luni (2 Mar 2016)

Atat Donald Trump, cat si Hillary Clinton au castigat acelasi numar de state (sapte) in asa-numita Super Tuesday - alegerile preliminare si consultarile populare din 14 state americane pentru nominalizarea la candidatura partidelor la prezidentialele din noiembrie - dar situatia celor doi nu poate fi mai diferita, in pofida faptului ca mass-media s-a grabit sa ii proclame "marii invingatori ai zilei" la pachet.

In discursul de dupa anuntul primelor rezultate care il dadeau castigator in cel putin sase state, Donald Trump a surprins pe toata lumea in momentul in care a declarat ca, desi s-ar putea sa para greu de crezut, in realitate este un "unificator", care doreste sa "unifice" si sa revitalizeze Partidul Republican. Comentatorii au speculat ca, pe masura ce isi consolideaza pozitia de favorit in cursa pentru candidatura republicana, Trump va incerca sa isi modereze tonul, sa renunte la excesele de limbaj si sa devina mai conciliant pentru a promova o imagine mai responsabila si "prezidentiabila". De fapt, ceea ce face Donald Trump este sa ofere Partidului Republican un targ pentru ca stie ca are o problema nascuta din paradoxul acestor alegeri: Desi castiga stat dupa stat in alegerile preliminare, este inca departe de a castiga Partidul Republican. O mare parte a alegatorilor lui Trump sunt inregistrati ca independenti, iar multi altii sustin ca participa pentru prima oara la alegeri pentru ca sunt furiosi pe guvernul federal, pentru ca doresc un presedinte care sa nu faca parte din establishmentul politic (republican sau democrat) si pentru ca sunt convinsi ca Donald Trump poate fi un astfel de presedinte. Alegatorii anti-sistem ai lui Trump sunt numai ai lui si nu exista nici o dovada ca acestia ar trece imediat in tabara republicana, in pofida faptului ca numarul de alegatori care au votat in preliminarele republicane a crescut masiv in comparatie cu alegerile de acum patru ani. De aceea, in acest moment totul se reduce la numarul de delegati pe care ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro