Statul Islamic produce si foloseste armament chimic in Irak si Siria, acuza un oficial american

Statul Islamic produce si foloseste armament chimic in Irak si Siria, acuza un oficial american

Statele Unite au identificat cel putin patru incidente, de o parte si de alta a frontierei dintre Irak si Siria, in care SI a folosit agenti ai gazului mustar (iperita), a declarat acest oficial. Generalul american de brigada Kevin Killea declara, la sfarsitul lui august, ca Statele Unite au gasit urme de iperita pe obuze de mortiera folosite de catre gruparea Statul Islamic intr-un atac impotriva fortelor kurde, in nordul Irakului.

acum 103 luni (11 Sep 2015)

Statele Unite au identificat cel putin patru incidente, de o parte si de alta a frontierei dintre Irak si Siria, in care SI a folosit agenti ai gazului mustar (iperita), a declarat acest oficial.

Gaz mustar a fost folosit, probabil, sub forma de pulbere, impreuna cu explozivi obisnuiti, in obuze de mortiera, a precizat oficialul. Armele chimice, fabricate de jihadisti cu ajutorul unor informatii larg accesibile

Oficialul citat a declarat ca, in opinia comunitatii de informatii, exista trei posibile explicatii ale modului in care SI si-a procurat agentul chimic mortal.

"Apreciem ca au o mica celula de cercetare in domeniul armamentului chimic prin care incearca (sa produca acest tip de armament) si sa-l perfectioneze", a declarat acest oficial.

Insa este putin probabil ca militantii sa fi gasit agentul chimic in Irak, este de parere oficialul, deoarece armata americana l-ar fi descoperit, probabil, in timpul campaniei militare de aproape zece ani in aceasta tara.

Oficialul apreciaza ca este putin probabil, de asemenea, ca militantii sa fi procurat agentul chimic de la regimul sirian inainte ca acesta sa fie obligat sa-si predea stocurile, sub amenintarea unor atacuri aeriene americane in 2013.

Cea mai verosimila teorie, in opinia sa, este cea potrivit careia agentul a fost produs cu ajutorul unor informatii larg accesibile, subliniind ca agentul nu presupune un proces de producere complicat.

Pozitia administratiei americane este ca ancheteaza acuzatii cu privire la folosirea de armament chimic in Irak si Siria, insa oficialul citat a declarat pentru BBC ca multe agentii de informatii cred, in prezent, ca exista suficiente dovezi pentru a dovedi acuzatiile.

Corespondentul BBC Ian Pannell, care s-a aflat in ultima perioada in zona frontierei dintre Turcia si Siria, a vazut noi dovezi ale ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro