"Singurul monarh care a incercat sa reziste totalitarismelor in Europa a fost Regele Mihai"

Putini au inteles la acea data ca, pentru a scapa de trauma si mostenirea comunismului, este nevoie de intoarcerea ceasurilor la data la care nici macar spectrul acestei ideologii nu exista: Romania in granitele ei firesti, castigate cu sacrificiul a sute de mii de soldati in Primul Razboi Mondial si monarhia. I-a fost dat Regelui Mihai sa fie in centrul Puterii politice inca din primii ani de viata, pana aproape de disparitia sa: regent la 6 ani si in centrul unei dispute de familie cu ample reverberatii politice (Legea privind Statutul Casei Regale este si va ramane obiect de controversa politica) la 96 de ani.

acum 77 luni (7 Dec 2017)

> Regele Mihai a fost contemporan cu noi dar, intr-un sens, a fost in permanenta deasupra timpurilor pe care le-a trait. Am avut imensul privilegiu ca natiune de a fi trait alaturi de Regele Mihai nu numai inaintea instaurarii regimului comunist dar si 27 de ani dupa ce acesta s-a prabusit.

De ce nu s-a revenit la monarhie dupa 1990? Raspunsul cel mai corect ar fi, retrospectiv, ca doar lipsa de curaj ne-a privat de o regasire necesara. Curaj se cere si acum pentru a recunoaste lipsa de curaj.

Putini au inteles la acea data ca, pentru a scapa de trauma si mostenirea comunismului, este nevoie de intoarcerea ceasurilor la data la care nici macar spectrul acestei ideologii nu exista: Romania in granitele ei firesti, castigate cu sacrificiul a sute de mii de soldati in Primul Razboi Mondial si monarhia. Fara teritoriile sale istorice, este expusa in permanenta riscului de a fi in apropierea unor state esuate care oricand pot exporta instabilitate.

Romania a progresat sub monarhie deoarece excesele partidelor politice sau ale oamenilor politici au fost temperate de suveran. Pentru a intelege de ce monarhia este cea mai potrivita forma de guvernamant pentru Romania, trebuie inteleasa in profunzime mentalitatea autohtona: vrem sa alegem un presedinte o data la 4 ani, dar am vrea ca acesta fie sa joace rolul unui monarh constitutional, fie pe cel al unui lider autoritar, dar nu pe cel de presedinte.

I-a fost dat Regelui Mihai sa fie in centrul Puterii politice inca din primii ani de viata, pana aproape de disparitia sa: regent la 6 ani si in centrul unei dispute de familie cu ample reverberatii politice (Legea privind Statutul Casei Regale este si va ramane obiect de controversa politica) la 96 de ani. A fi in centrul Puterii timp de 90 de ani, fara a o exercita in mod efectiv decat timp de 7 ani, aceasta este remarcabila implinire a Regelui Mihai.

Apropierea de politica poate fi fatala, chiar si pentru un termen scurt. Pr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro