Sindromul metabolic, "bomba cu ceas" care afecteza 25 la suta din populatia lumii. De ce nu este diagnosticat in Romania

Sindromul metabolic,

Astfel, sufera de aceasta afectiune persoanele care au trei dintre urmatorii parametri: primul semnal si cel mai usor de verificat care ar trebui sa ne dea de gandit este grasimea abdominala, adica o circumferinta abdominala de peste 94 de centrimetri la barbati si peste 80 de centimetri la femei; Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara sustine ca sindromul metabolic este extrem de frecvent in Romania: "Conform studiilor existente, mai bine de jumatate dintre cei din grupa de varsta 20-50 de ani, care au o slujba care prespune munca sedentara, s-ar putea gasi in situatia de a avea sindrom metabolic". Sindromul debuteaza de la varste destul de tinere (20-30 de ani) si evolueaza "in tacere" 10-15-20 sau chiar 30 de ani "pana la un moment-dat cand pancreasul, care este spoliat de resurse, nu mai poate tine in frau glicemiile crescande ale individului si in acel moment sindromul nostru metabolic, care era in forma latenta, devine manifest si apare diabet zaharat de tip II sau alte complicatii", arata nutritionistul.

acum 89 luni (27 Nov 2016)

Federatia Internationala de Diabet estimeaza ca 25% din populatia lumii sufera de sindrom metabolic. Netratat la timp acesta duce la aparitia a doua dintre cele mai grave afectiuni ale secolului: diabetul zharat de tip II si bolile cardio-vasculare, care reprezinta conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii din septembrie 2016, cauza numarul I a mortalitatii pe glob (in 2012, 17,5 milioane de oameni au murit din aceasta cauza), situatie prezenta si in Romania - conform Institutului National de Satatate Publica, 58% dintre decesele survenite in 2015 din cauze medicale (153.000 de persoane) au fost provocate de boli ale aparatului circulator.

Vestea buna este ca vinecarea de sindromul metabolic este, relativ, usor de realizat. Federatia Internationala de Diabet recomanda ca principal mod de tratament schimbarea stilului de viata astfel: scadera in greutate, schimbarea dietei si miscare fizica. Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara, Horatiu Albu, prezent in weekend la Cluj-Napca, la conferinta internationala "Nutritia - medicina viitorului", a vorbit cu "Adevarul" despre abordarea sindromului metabolic din punct de vedere al dietei ortomoleculare. Bomba cu ceas a bolilor cardiovasculare "O actiune rapida si agresiva va reduce in mod inevitabil riscul crescut pentru pacientul diagnosticat cu sindrom metabolic de a dezvolta boli cardiovasculare si/sau diabet zaharat de tip 2. Simplu spus, avem potentialul de a opri o bomba cu ceas a bolilor cardiovasculare", arata Federatia Internatioanla de Diabet intr-un raport din 2015.

Vestea proasta este ca in foarte multe tari, printre care si Romania, forte putini medici pun diagnosticul de sindrom metabolic si se ajunge la tratament abia cand s-au instalat fie bolile cardio-vasculare, fie diabetul zaharat de tip II. Astfel, conform Anuarului statistic al Romaniei 2015, realizat de Institutul National de Statistica, anul trecut medicii de familie au diagnosticat doar 586 de bol... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro