Sfaturile unui negociator de pace roman pentru aplanarea conflictului izbucnit in Franta: "Daca semeni vant, vei culege furtuna"

Lucratorul pentru pace Sabin Muresan (36 de ani) a trait in cele mai infierbantate zone de razboi ale Globului si a incercat sa-i ajute pe localnici sa comunice, sa inteleaga de unde provin conflictele si cum pot fi ele oprite. Productia globala de armament si industria razboiului cresc de la an la an, cea mai importanta industrie ca cifra de afaceri, ceea ce cere noi piete de desfacere. Frica, de moarte, de foamete, de boala, de atacuri, de ingradirea libertatii si pierderea identitatii, defineste multe din actiunile omului modern. Ce ar trebui sa schimbam in faptele, vorbele si gandurile noastre pentru ca tehnologia si intelepciunea la care am ajuns la nivel individual si colectiv, sa protejeze si celebreze fiecare fiinta umana (si nu numai) de pe planeta?", se intreaba Sabin. Mai puteti citi: "Lucratorii pentru Pace": Doi soti au adus armonia in miezul razboiului, iar acum sadesc seminte de fericire in Romania Sabin si Ina Muresan au calatorit prin cele mai infierbantate zone de razboi ale Globului si au incercat sa-i ajute pe localnici sa comunice, sa inteleaga de unde provin conflictele si cum pot fi ele oprite.

acum 111 luni (21 Jan 2015)

Lucratorul pentru pace Sabin Muresan (36 de ani) a trait in cele mai infierbantate zone de razboi ale Globului si a incercat sa-i ajute pe localnici sa comunice, sa inteleaga de unde provin conflictele si cum pot fi ele oprite. Stie ce inseama sa traiesti intr-o zona de conflict, dar si care ar fi posibilitatile prin care Franta ar putea aplana sau chiar pune capat conflictului cu comunitatea musulmana.

"Cu fiecare eveniment precum cel de la Charlie Hebdo simt o tristete profunda. Am ca puncte de plecare doua convingeri: suntem cu totii interconectati si ce face unul dintre noi ne influenteaza pe toti, respectiv fiecare actiune a noastra cauzeaza efecte", sustine Sabin Muresan.

Intentie, actiune si responsabilitate individual

Potrivit acestuia, jurnalistii si graficienii de la Charlie Hebdo au ales in mod constient sa publice texte si desene care au ofensat diferite grupuri de oameni. Privind ultimele lor caricaturi e usor de inteles de ce acestea pot fi considerate agresive sau violente, au cauzat suferinta si furie. Se pare ca autorii fost avertizati in mod repetat si ca au ales sa intinda si mai mult coarda sensibila a rabdarii, invocand libertatea de exprimare.

"Au inteles cu adevarat responsabilitatea liberului arbitru de a publica caricaturi insultatoare sau de a lua o viata?" La fel ca si caricaturistii cazuti victime, au reprezentat o minoritate extremista, fundamentalista, a comunitatii lor, care a justificat cu anumite sloganuri "libertatea de exprimare", "razbunarea profetului Mohamed", faptele lor. De ce si-ar da cineva viata, atat de pretioasa, pentru a transmite un mesaj? Care e mesajul atat de important pe care l-au avut de transmis atat unii, cat si altii? Au inteles cu adevarat responsabilitatea liberului arbitru de a publica caricaturi insultatoare sau de a lua o viata?", se intreaba negociatorul de pace.

Intr-o paralela cu star... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro