Semnele hipotermiei si ce e de facut. Medic: "Ar trebui sa ne imbracam, cum spune romanul, cu mai multe cojoace"

Semnele hipotermiei si ce e de facut. Medic:

Daca un adult cu un sistem imunitar puternic si un mecanism de reglare a temperaturii corpului care functioneaza la parametri optimi face fata cu bine expunerii la temperaturi foarte scazute, chiar pentru timp mai indelungat, sunt categorii intregi de persoane pentru care si o expunere de cateva minute aduce complicatii grave. Care sunt categoriile cele mai expuse Varstnicii, spun medicii, sunt cei mai expusi riscurilor asociate cu scaderea anormala a temperaturii, in cazul lor mecanismul de aparare reusind mai greu sa faca fata, motiv pentru care si o expunere de doar 8-10 minute, la temperaturi mai scazute de -10 grade Celsius, genereaza complicatii importante.

acum 87 luni (23 Jan 2017)

Scaderea anormala a temperaturii corpului, sub 35 grade Celsius, denumita hipotermie, este o afectiune care poate fi cauzata fie prin expunerea la frig in mediul exterior, fie in incaperi neincalzite, umede etc. Daca un adult cu un sistem imunitar puternic si un mecanism de reglare a temperaturii corpului care functioneaza la parametri optimi face fata cu bine expunerii la temperaturi foarte scazute, chiar pentru timp mai indelungat, sunt categorii intregi de persoane pentru care si o expunere de cateva minute aduce complicatii grave. Corpul, in incercarea de a recupera caldura pierduta, pune in miscare anumite mecanisme, astfel aparand senzatia de frig si tremuratul. Cand temperatura scade si mai mult persoana incepe sa se concentreze din ce in ce mai greu, isi coordoneaza greu miscarile, intervine rigiditatea mainilor si a piciorelor, se instaleaza somnolenta, insotita de o stare de bine, ajungandu-se pana la inconstienta.

Care sunt categoriile cele mai expuse

Varstnicii, spun medicii, sunt cei mai expusi riscurilor asociate cu scaderea anormala a temperaturii, in cazul lor mecanismul de aparare reusind mai greu sa faca fata, motiv pentru care si o expunere de doar 8-10 minute, la temperaturi mai scazute de -10 grade Celsius, genereaza complicatii importante.

O categorie aparte, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu, o reprezinta diabeticii, stiut fiind faptul ca circulatia periferica in cazul acestor bolnavi este deficitara, multi avand si complicatia numita "picior diabetic". Cum, ca si in cazul unei loviri, de exemplu, la nivelul piciorului, durerea nu este resimtita asa cum o resimte un om "normal", pot sa apara, la expuneri de 20-30 minute la frig, degeraturi fara ca persoana sa sesizeze.

Hipertensivii sunt o alta categorie la risc, problemele deja instalate de crestere a tensiunii peste valorile normale agravandu-se prin expunerea la frig, spune medicul, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro