Secretele temutului interlop achitat de o condamnare de 10 ani: cum functiona reteaua de teroare a lui Cristian Litera

Secretele temutului interlop achitat de o condamnare de 10 ani: cum functiona reteaua de teroare a lui Cristian Litera

Cristian Litera, unul dintre interlopii judecati in reteaua de teroare a afaceristului Alin Simota a scapat de cei zece ani de inchisoare primiti, pe fond, intr-un dosar penal in care a fost judecat pentru fals si 15 infractiuni de inselaciune. "Inculpatul Simota Alin l-a recrutat in folosul sau pe Litera Constantin Cristian, deoarece dorea sa profite de pe urma acestuia, mai precis de renumele pe care si l-a facut in "lumea interlopa" din judetul Hunedoara, unde era cunoscut ca autorul primului jaf armat, persoana din anturajul gruparii infractionale "Spuma si Bibanul", pentru a rezolva "in afara legii" cu ajutorul acestuia si a persoanelor din "anturajul sau interlop", problemele, litigiile, divergentele, pe care le avea cu diferite persoane, pentru a-si spori in acest mod averea si a se face temut si respectat in Valea Jiului, cu atat mai mult cu cat acesta lucrase si in trecut pentru el, si daduse dovezi de loialitate", se arata in rechizitoriu.

acum 94 luni (21 Jun 2016)

Cristian Litera, unul dintre interlopii judecati in reteaua de teroare a afaceristului Alin Simota a scapat de cei zece ani de inchisoare primiti, pe fond, intr-un dosar penal in care a fost judecat pentru fals si 15 infractiuni de inselaciune. Sentinta definitiva a fost pronuntata de Curtea de Apel Alba iulia, dupa ce in urma cu trei ani Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe Cristian Litera la cei 10 ani de inchisoare.

In acelasi dosar tribunalul i-a mai condamnat pe Ionut Crisan la sase ani de inchisoare si pe Ionut Balan la cinci ani de inchisoare. Solutia de achitare a fost acordata de Curtea de Apel Alba Iulia dupa aplicarea prevederilor Noului Cod Penal, dupa intervenirea legii penale mai favorabile si ca urmare a intervenirii acordurilor de mediere incheiate de inculpati cu partile civile. De asemenea, instanta a constatat ca Litera si ceilalti doi au platit o parte din prejudiciile care insumate se apropiau de un milion de lei. In perioada 2008-2009, dupa o intelegere prealabila, Cristian Litera l-a determinat pe Ionut Crisan, caruia ii imprumutase suma de 3.500 euro, la care percepea dobana de 40 la suta lunar, ca, impreuna cu alte persoane (n.r. cu Ionut Balan), sa achizitioneze partile sociale ale unor societati in scopul utilizarii cecurilor apartinand acestora pentru inducerea in eroare a unor parti vatamate, prin achizitionarea de la acestea a unor marfuri (in principal materiale de constructii), cecuri refuzate de bancile trase, iar marfurile fiind folosite de inculpatul Litera in scop personal, se arata in dosar.

Ulterior o mare parte din materialele de constructie achizitionate au fost utilizate de Cristian Litera pentru constructia casei personale si a drumului de acces la aceasta, informau anchetatorii, care il indicau pe Litera drept autor moral al infractiunilor.

"Cristian Litera a fost cel care indica lui Ionut Crisan societatile comerciale ce detineau astfel de marfuri, precum si ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro