Scriitoarea Ileana Malancioiu, la 77 de ani. Cum a ramas ea insasi

Scriitoarea Ileana Malancioiu, la 77 de ani. Cum a ramas ea insasi

In 1968, scriitoarea Ileana Malancioiu, care a implinit astazi 77 de ani, a absolvit Facultatea de Filozofie a Universitatii din Bucuresti, cu o lucrare intitulata "Locul filozofiei culturii in sistemul lui Lucian Blaga". In august 1990 am avut un dialog cu Vartan Arachelian la TVR, unde, vreme de doua decenii, se facuse abstractie de existenta mea, din cauza ca in 1971 (cand eram redactor acolo), in sedinta de prelucrare a tezelor de la Mangalia ale lui Ceausescu, am avut o interventie "nepotrivita".

acum 86 luni (23 Feb 2017)

In 1968, scriitoarea Ileana Malancioiu, care a implinit astazi 77 de ani, a absolvit Facultatea de Filozofie a Universitatii din Bucuresti, cu o lucrare intitulata "Locul filozofiei culturii in sistemul lui Lucian Blaga".

Inainte de 1989, a lucrat, printre altele, la Televiziunea Romana, la Studiourile Animafilm si la revista literara "Viata romaneasca", iar dupa Revolutie a fost redactor-sef la Editura Litera. In perioada comunista, scrieri de-ale Ileanei Malancioiu au fost cenzurate, asa ca poeta a fost nevoita, in 1992, de pilda, sa reediteze volumul "Urcarea muntelui".

Anul trecut, a aparut la Editura Polirom si volumul "Am reusit sa raman eu insami", din care, iata, va prezentam cateva fragmente. M.: Am inceput sa scriu din clasele primare, dar asta nu ma facea sa cred ca as fi "altfel" decat cei din jurul meu. Cand am ajuns la Liceul de Fete din Campulung Muscel, aveam complexe in fata poetelor scolii, care veneau din alta lume decat a mea, si nu am mai scris. In schimb, asa cum am spus de mai multe ori, am debutat, fara sa stiu, cu prima teza data la literatura, pe care profesorul Haralambie Paslaru a analizat-o o ora intreaga in fata clasei, plecand de la premisa gresita ca ar fi rodul unor lecturi bogate. Ca sa nu-l dezamagesc, am inceput sa citesc foarte mult si am descoperit bucuria lecturii. As reaminti in acest sens faptul ca, desi nu ma numaram printre poetii pe care mizase el, Nicolae Manolescu a scris despre cartea retrasa din librarii si aflata sub interdictia de a fi comentata - avand grija sa nu foloseasca nici un citat si nici un cuvant care-i putea fi reprosat - pentru a ma ajuta sa ies cumva la lumina. Aparitiile mele publice nu depind doar de atentia mea, ci si de a celorlalti. In august 1990 am avut un dialog cu Vartan Arachelian la TVR, unde, vreme de doua decenii, se facuse abstractie de existenta mea, din cauza ca in 1971 (cand eram redactor acolo), in sedinta de prelucrare a tezelor de la Mangalia ale lui Ceausescu, am avut ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro