Satul cu bombe din Baragan. Taranii din Suditi au gradinile ticsite cu grenade: Pe unele le-am folosit ca sa-mi fac un fel de trotuar

Bine ati venit in "satul cu bombe" Soarele bland de afara anunta sfarsitul definitiv al iernii, asa ca localnicii din Suditi se apuca zdravan de dereticat prin gospodarii. Potrivit informatiilor oferite de Madalin Negrea, fost sef de post in comuna, oamenii aduna proiectile de pe poligonul de tragere de la marginea localitatii.

acum 110 luni (27 Feb 2015)

Bine ati venit in "satul cu bombe"

Soarele bland de afara anunta sfarsitul definitiv al iernii, asa ca localnicii din Suditi se apuca zdravan de dereticat prin gospodarii. Si de fiecare data cand pun mana pe cazma sau lopata descopera bombe.

O legenda locala spune ca in timpul Primului Razboi Mondial si chiar si cel de-Al Doilea, satul a fost taiat de o line a frontului care taia Vestul si Estul Europei.

Nicolae Puscau (53 de ani), localnic in acelasi "exploziv" Suditi" are o poveste mult mai uluitoare.

Si fara sa mai stea pe ganduri, omul le-a curatat de pamant si le-a gasit imediat locul printre acareturile din ograda. Pe cel mai mare dintre obuze, de calibru 122 de milimetri, l-a folosit pe post de "mai". I-a infipt in focos o coada de lemn si batatorea cu el pamantul si maruntea graul.

Nicolae Puscau arata locul unde a batut proiectilele in pamant

"I-am bagat in varf o coada de lemn si l-am transformat in mai.

Pericol pentru cetateni

Dincolo de legendele locale tesute pe ulitele satului, proiectile in ograzile oamenilor existe. Potrivit informatiilor oferite de Madalin Negrea, fost sef de post in comuna, oamenii aduna proiectile de pe poligonul de tragere de la marginea localitatii.

Proiectil descoperit in timpul unei misiuni de asanare a pirotehnistilor ISU Ialomita

Este vorba despre Poligonul Militar Perisoru, care a ramas activ si dupa 1989. Cat vezi cu ochii un camp intreg este folosit pentru trageri si pentru a asana pirotehnicienii Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta Ialomita sau Calarasi proiectilele gasite la intamplare de localnici in curtile lor.

Oficialii ISU Ialomita recunosc faptul ca in ultimii ani, cele mai multe misiuni de asanare si distrugere a munitiilor au fost efectuate pe raza localitatii Su... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro