Sase tipuri de mame ce pot afecta evolutia copilului si viata de adult

Sase tipuri de mame ce pot afecta evolutia copilului si viata de adult

Autorii au identificat sase tipologii de mama ce pot afecta viata adultului: "Mama fantoma" "Mama fatoma" este mama distanta, de multe ori absenta si inabordabila din punct de vedere emotional. Ea este atat de implicata in problemele propriei vieti incat se distanteaza de familie si, implicit, de copil. Mama obsedata de control Mama obsedata de control este sigura ca stie ce este mai bine, iar atitudinea ei face dificila sau chiar imposibila dezvoltarea normala a copilului.

acum 13 luni (14 Nov 2017)

Relatia cu mama este extrem de importanta pentru formarea viitorului adult. Nu orice mama intelege asta sau stie cum sa renunte si sa ii ofere copilului libertatea de a explora lumea, scrie aleteia.org.

Henry Cloud si John Townsen, autorii cartii "Factorul mama", subliniaza faptul ca dezvoltarea fiecarui copil depinde in mod semnificativ de atitudinea mamei. Tipul de relatie pe care il aveti cu aceasta formeaza in mare masura relatiile din viata de adult.

Autorii au identificat sase tipologii de mama ce pot afecta viata adultului: "Mama fantoma"

"Mama fatoma" este mama distanta, de multe ori absenta si inabordabila din punct de vedere emotional. Ea este atat de implicata in problemele propriei vieti incat se distanteaza de familie si, implicit, de copil. In consecinta, in viata de adult, acesta nu va fi capabil sa dezvolte relatii stranse cu ceilalti. Nu se poate descurca cu problemele ei si se simte coplesita de existenta copilului. Mama obsedata de control

Mama obsedata de control este sigura ca stie ce este mai bine, iar atitudinea ei face dificila sau chiar imposibila dezvoltarea normala a copilului. Astfel de mame creeaza un sentiment de vina atunci cand copiii devin adulti si incearca sa devina independenti. "Mama-trofeu"

"Mama-trofeu" are nevoie de o audienta si de apreciere. Ea vrea sa fie in centrul atentiei si isi foloseste adesea copilul in acest sens, facand tot posibilul pentru a-l face pe acesta sa para perfect si sa se ridice la nivelul asteptarilor ei. Copiii adulti au tendinta de a se dedica nevoilor celorlalti, le este frica sa faca greseli si sa-si arate slabiciunile. "Mama sef"

Principiul calauzitor al "mamei sef" in relatia cu copiii ei este: "Nu conteaza cat de maturi sunteti, voi fi intotdeauna mama voastra si veti fi intotdeauna copiii mei". In calitate de adulti, copiii ei au relatii dificile pentru ca nu au ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro