Romanii sarbatoresc pogorarea Sfantului Duh peste Apostoli. Traditii si superstitii de Rusalii

Manerele cosnitelor si vasele de pomana se impodobesc frumos, cu flori de trandafir si fire de busuioc. Aceste "limbi" sunt inchipuite astazi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credinciosi la biserica, spre a fi sfintite. In popor se crede ca frunzele si ramurile de tei feresc gospodariile de fulgere, de grindina si de duhurile rele. In aceasta zi se duc la biserica crengi de tei si frunze de nuc pentru a fi sfintite, apoi se pun la icoana sau la streasina casei pentru a o feri de rele.

acum 83 luni (5 Jun 2017)

Rusaliile sunt sarbatorite, anul acesta, in zilele de 4 si 5 iunie. Duminica Cincizecimii, cunoscuta si sub numele de Rusalii, marcheaza pogorarea Sfantului Duh peste Apostoli. Evenimentul este celebrat, anual, la zece zile de la Inaltare sau la cincizeci de zile dupa Pasti. Astfel, in aceasta zi, aproximativ 3000 de persoane s-au convertit la crestinism, formand prima comunitate crestina din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai tarziu, noteaza site-ul crestinortodox.ro.

Traditii de Rusalii

Traditiile de Rusalii se intemeiaza pe credinta in viata vesnica, in existenta spiritelor rele (diavoli) si in posibilitatea de mijlocire inaintea lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiti. "Pogorarea Duhului Sfant" are loc intotdeauna duminica, la cincizeci de zile dupa Invierea Domnului. In popor, aceasta sambata este numita "Mosii de Vara", "Mosii de Rusalii" sau "Mosii cei Mari". Acum se dau de pomana strachini noi cu mancare. Aceste vase romanesti din lut (materia potrivita pentru vasele de pomenire) se mai numesc si "mosoaice", de la numele colectiv de "mosi", dat tututor celor adormiti. In canile pentru pomana se pune o bautura curata (apa de izvor, lapte sau vin curat), iar in vase mancaruri: fructe, placinta, cas, oua, mamaliga, ciorba de pasare, colac.

Manerele cosnitelor si vasele de pomana se impodobesc frumos, cu flori de trandafir si fire de busuioc. Cand se ajunge la casa celui caruia i se imparte, se aprinde lumanarea, care este infipta in colac. Credinciosii nu mananca nimic in aceasta zi, pana nu termina de impartit pomana pentru apropiatii trecuti in nefiinta. Chiar si cei mai putin credinciosi spun ca nu este bine sa mananci ceva in aceasta zi, fara a da mai intai ceva de pomana. Duminica Rusaliilor, cand este praznuita Pogorarea Duhului Sfant, se face prilej pentru evocarea "limbilor ca de foc" care s-au pogorat peste Apostoli. Aceste "limbi" sunt inchipuite astazi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credinciosi ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro