Romania lucrului prost facut. Cum arata zona veche a Constantei, sfaramata de o reabilitare de milioane

Romania lucrului prost facut. Cum arata zona veche a Constantei, sfaramata de o reabilitare de milioane

In motivarea lor, edilii aratau ca Zona Peninsulara a municipiului Constanta - care include perimetrul aparat al cetatii antice Tomis, precum si o concentrare foarte mare a patrimoniului construit cu valoare culturala de importanta nationala - "se constituie din punct de vedere urbanistic intr-o rezervatie complexa a patrimoniului cultural national, cu un regim riguros de protectie si preocupari permanente de valorificare". Concursul de solutii organizat de Primaria Municipiului Constanta avea ca scop punerea in valoare a patrimoniului construit, cultural si istoric, "care va evidentia identitatea locului intarind sentimentul de apartenenta si constituind domenii posibile de manifestare a caracterului multicultural si multietnic specific Peninsulei". Contractul de finantare era semnat intre Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Constanta - in calitate de beneficiar, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului - in calitate de Autoritate de Management si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est - in calitate de Organism Intermediar. Locul in care turista de 39 ani din Bacau se oprise este deosebit de frecventat, pentru ca se afla in imediata apropiere a Cazinoului, deasupra micutei portiuni de plaja strajuita de stabilopozi. Turista a fost prinsa de mana de sotul ei, dar acesta n-a reusit sa o tina, iar ea a cazut de la peste 2 metri pe solul pietros de la poalele Cazinoului.

acum 85 luni (1 Apr 2017)

Pe langa distrugerea parcurilor si spatiilor verzi, degradarea patrimoniului istoric si architectural (indeosebi Cazinoul), construirea abuziva, refacerea urbanistica din Piata Ovidiu este una dintre putinele modernizari de care orasul s-a bucurat din anul 2000, de cand este condus de echipa PSD. Nici acesta, insa, nu este ferit de controverse.

Placile din care a fost compus mozaicul au inceput sa se faramiteze la scurta vreme de la montare. "Echipe mixte formate din reprezentanti ai primariei si ai constructorului merg pe teren la solicitari si verifica motivul degradarii. Lucrarile sunt in garantie pe timp de 5 ani", a afirmat Ionela Halciuc, purtatoarea de cuvant a Primariei Constanta.

"Dau un aer de oras istoric", a fost raspunsul dat de primarul Decebal Fagadau la o emisiune TV locala, intrebat despre reabilitarile esuate din peninsula. Lansarile, in ani electorali

Istoria acestui proiect incepe in aprilie 2008, cand Primaria Constanta a lansat un concurs de solutii pentru reamenajarea urbanistica si arhitecturala a Pietei Ovidiu din zona peninsulara. In motivarea lor, edilii aratau ca Zona Peninsulara a municipiului Constanta - care include perimetrul aparat al cetatii antice Tomis, precum si o concentrare foarte mare a patrimoniului construit cu valoare culturala de importanta nationala - "se constituie din punct de vedere urbanistic intr-o rezervatie complexa a patrimoniului cultural national, cu un regim riguros de protectie si preocupari permanente de valorificare". Concursul de solutii organizat de Primaria Municipiului Constanta avea ca scop punerea in valoare a patrimoniului construit, cultural si istoric, "care va evidentia identitatea locului intarind sentimentul de apartenenta si constituind domenii posibile de manifestare a caracterului multicultural si multietnic specific Peninsulei". Proiectul castigator, care este transpus in realitate, trebuia, printre altele, sa aiba calitate si originalitate a expresiei arhite... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro