Romania, locul 4 in Europa la capitolul diaspora. "Avem deja o mica tarisoara . Ce facem cu ea?"

Romania, locul 4 in Europa la capitolul diaspora.

Nu trebuie sa fii economist - cum nici eu nu sunt si n-am pretentia ca ma pricep - ca sa-ti dai seama, ca orice buna gospodina, ca daca n-ar fi intrat in tara cele cateva miliarde de euro pe an venite de la zidari, bone, muncitori de tot felul plecati in strainatate, Romania ar fi dus-o mai prost. Dar ar trebui sa adaugam alte doua beneficii: prin plecarea lor, PIB-ul romanesc a avut mai putine guri de hranit, iar infractionalitatea a scazut, poate, si datorita faptului ca multi dintre micii pungasi au plecat si ei in tari mai instarite - caci un portofel cu euro merita mai multa atentie decat unul cu lei, nu?

acum 91 luni (29 Sep 2016)

>

Parca si aud in jur comentarii: in sfarsit, suntem si noi pe locul 4 in Europa la ceva! Dar cred ca ar trebui sa lasam deoparte traditionalele mistouri stramosesti si sa incercam sa intelegem ceva. Cifra e consistenta (3,4 milioane e ca si cum populatia Bucurestiului ar pleca peste hotare si-ar mai trage si ploiestenii si brasovenii dupa ea). Numeric, sunt mai multi britanici si germani plecati prin lume, dar procentul din populatia "de-acasa" e mai mic si la unii, si la altii. Comentatorii arata ca cei mai multi dintre cei plecati au parasit Romania in ultimii ani, mai ales dupa 2007 (cind aderarea la UE ne-a dat tuturor dreptul la libera circulatie). Nu numai ca au gasit-o pentru ei insisi, dar au trimis, ani la rand, cateva miliarde de euro pe an familiilor si rudelor ramase-acasa. Nu trebuie sa fii economist - cum nici eu nu sunt si n-am pretentia ca ma pricep - ca sa-ti dai seama, ca orice buna gospodina, ca daca n-ar fi intrat in tara cele cateva miliarde de euro pe an venite de la zidari, bone, muncitori de tot felul plecati in strainatate, Romania ar fi dus-o mai prost.

Prin urmare, in loc de mistouri pe tema "capsunarilor", ar trebui sa bagam de seama ca, in ansamblu, Romania o duce mai bine "pe plan intern" datorita celor plecati. Nu numai ca au trimis bani in tara, nu numai ca au venit si au sporit investitiile si consumul (facandu-si case noi si deschizand mici afaceri). Dar ar trebui sa adaugam alte doua beneficii: prin plecarea lor, PIB-ul romanesc a avut mai putine guri de hranit, iar infractionalitatea a scazut, poate, si datorita faptului ca multi dintre micii pungasi au plecat si ei in tari mai instarite - caci un portofel cu euro merita mai multa atentie decat unul cu lei, nu?

Cred insa ca la toate aceste socoteli financiare si avantaje materiale ar mai trebuie adaugat cate ceva, de alta natura. Dar - ca sa nu cadem iar in patima discursului pe tema "ca la noi, la nimeni" - ne putem compara cu altii, pe care tot ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro