Rezultatele la Evaluarea Nationala ilustreaza impasul grav in care se gaseste invatamantul romanesc

Rezultatele la Evaluarea Nationala ilustreaza impasul grav in care se gaseste invatamantul romanesc

Aici este vorba, insa, de elevi scolarizati pe banii statului, pe salariile platite profesorilor, de o forta de munca necalificata care, dupa calificare, ar fi extrem de utila economiei romanesti, investitorilor romani si straini. N-am vazut o comisie de experti independenti care sa primeasca sarcina de la autoritati sa faca o analiza pe un esantion reprezentativ de cateva mii de elevi care sunt in abandon scolar, inclusiv prin deplasari in teren, si care sa se finalizeze cu o radiografie a fenomenului studiat si cu propuneri de masuri pentru remedierea situatiei abandonului scolar. Disperarea de a fi dispretuiti de profesori si de colegi, pentru ca nu inteleg anume concepte sofisticate, ii goneste de la scoala.

acum 94 luni (1 Jul 2016)

>

Din datele disponibile la aceasta ora 148.647 elevi s-au prezentat la ambele probe, 111.510 au luat medii peste 5 (75%) si 37.137 medii sub 5, adica 25%.

36.000 de elevi nu s-au prezentat la examenul de Evaluare Nationala, adica din start un abandon scolar de 19,2%.

Procentul de promovare calculat de minister la nivel de tara nu tine cont de acesti elevi.

Aici este vorba, insa, de elevi scolarizati pe banii statului, pe salariile platite profesorilor, de o forta de munca necalificata care, dupa calificare, ar fi extrem de utila economiei romanesti, investitorilor romani si straini.

Daca luam in calcul si elevii neprezentati, pentru ca nu s-au simtit pregatiti (ce alt motiv sa fi avut, dupa 8 ani de scoala?), procentul de promovare este de fapt aproape 60%, si nu 75% cat se lauda Ministerul Educatiei.

Se pastreaza discrepantele mari intre judete, existente si ani trecuti, fara justificare, fiind vorba de mii de elevi si sute de profesori.

Astfel, Braila a inregistrat 89,2 la suta, urmat de Cluj, cu 88,9 la suta. Municipiul Bucuresti se claseaza pe locul trei, cu 87,2 la suta medii peste 5, urmat de Prahova cu 85,9 la suta si Galati, cu 81,9 la suta.

Nu toti elevii care au trecut de Evaluarea Nationala vor merge si la Repartitia computerizata care le-ar deschide accesul la liceu. Cei cu note sub 5, 37.000, in majoritatea lor nu vor merge la liceu, ridicand abandonul scolar la circa 70.000 de elevi, 24%.

Cifra este absolut dramatica, in conditiile in care tinta UE pentru 2020 este de 10%, iar media UE acum este de 12%.

N-am vazut o comisie de experti independenti care sa primeasca sarcina de la autoritati sa faca o analiza pe un esantion reprezentativ de cateva mii de elevi care sunt in abandon scolar, inclusiv prin deplasari in teren, si care sa se finalizeze cu o radiografie a fenomenului studiat si cu propuneri de masuri pentru remedierea situatiei abandon... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro