Revolta patronului care vrea sa angajeze 1.000 de oameni si nu gaseste niciunul: "Nu producem nimic, dar ne consideram o natiune de milioane de IT-isti geniali"

Revolta patronului care vrea sa angajeze 1.000 de oameni si nu gaseste niciunul:

Managerul unei companii producatoare de confectii infiintate in 1992, care se numara printre cei mai importanti contractori din Romania ai H&M, Zara, C&A si Massimo Dutti, se plange ca se confrunta cu probleme mari in angajarea de muncitori competenti, aflandu-se frecvent in situatia de a refuza comenzi. Compania condusa de Ovidiu Baciu a avut anul trecut o cifra de afaceri de peste 54 milioane lei (12 milioane euro), un profit net de 2,1 milioane lei (475.000 de euro) si are in prezent peste 300 de angajati.

acum 78 luni (22 Oct 2017)

Managerul unei companii producatoare de confectii infiintate in 1992, care se numara printre cei mai importanti contractori din Romania ai H&M, Zara, C&A si Massimo Dutti, se plange ca se confrunta cu probleme mari in angajarea de muncitori competenti, aflandu-se frecvent in situatia de a refuza comenzi. Ovidiu Baciu spune ca are nevoie de 1.000 de oameni pentru cele doua fabrici pe care le detine si este de parere ca lipsa fortei de munca specializate este cauzata de distrugerea sistematica a industriei.

Compania manageriata de baciu, Francesca Industries, detine doua fabrici - la Pitesti si Topoloveni, cu o capacitate totala de productie de 4,8 milioane articole pe an. "Am avea nevoie de 1.000 de oameni, dar ca sa nu ne facem de ras am decis sa trecem la AJOFM Arges doar cateva sute. Ne confruntam cu problema fortei de munca necesara activitatii noastre de mai multi ani. Media de varsta in fabricile noastre este acum de 45 de ani. Pana in 1989 era de 27 de ani in Romania. In sectorul textil au disparut in acest an 15.000 de locuri de munca si n-a tipat nimeni", spune managerul.

Cauzele disparitiei scolilor profesionale

Ovidiu Baciu este de parere ca ceea ce se intampla acum pe piata muncii este o consecinta a distrugerii si disparitiei industriilor care a dus la disparitia scolilor profesionale.

Din cauza lipsei de forta de munca in Romania, patronul are in plan o solutie radicala, pentru a putea onora comenzile venite din exterior. "Ne gandim ca surplusul de comenzi sa-l facem undeva pana la urma, nu stiu inca unde, poate in Macedonia, Kosovo sau Republica Moldova", precizeaza omul de afaceri. Pentru ca acolo s-a mutat tot comunismul, acolo nici ca femeie de serviciu nu se poate angaja nimeni fara reteaua de pile, relatii si cunostinte aferente sistemului. Doar 13% din populatia majora, populatia cu drept de munca, este angajata la privat acolo unde se produce, restul de 87% sunt angajati la ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro