Reteta de Paste pentru un cozonac pufos. Secretele desertului delicios care se lasa la dospit 3 ore si se face in zaduf

Reteta de Paste pentru un cozonac pufos. Secretele desertului delicios care se lasa la dospit 3 ore si se face in zaduf

- cacao neagra 15 g - zahar tos 70 g - esenta rom 1 lingurita - esenta de vanilie 1 lingurita - stafide mici 150 g Modul de preparare: Prepararea incepe prin dizolvarea drojdiei intr-un pahar de lapte caldut. Gazetarul, indragostit de bucatarie In cei 57 de ani de viata, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vanator si pescar sportiv, a publicat poezii, insemnari de calatorie, romane si eseuri, fiind implicat in mai multe proiecte de televiziune si publicatii, dedicandu-se din anul 1997 si domeniului gastronomic.

acum 96 luni (29 Apr 2016)

De sarbatori, de pe masa de Paste nu poate lipsi cozonacul.

Maestrul bucatariei traditionale romanesti spune si cum trebuie sa se pregateasca femeile pentru a avea parte de succes inainte de a se apuca de framantat cozonacii.

"Cozonacii se fac intr-o incapere cat de cat calda, chiar in zaduf. Drojdia se desface intr-un pahar de lapte caldut si intr-o lingurita de zahar si se lasa sa se trezeasca la viata. Intr-un castron se oparesc 3 linguri de faina cu un pahar de lapte clocotit si se amesteca bine, sa nu faca cocoloase. De asemenea, tavile de cozonac trebuie unse cu unt", recomanda regretatul maestru al bucatariei.

Ingrediente:

- faina 1,2 kg - zahar tos 330 g - rom 1 lingura - esenta rom 1 lingurita - lapte 350 ml - ulei floarea-soarelui 2 linguri - unt (80% grasime) 300 g - smantana (20% grasime) 1 lingura (25 g) - zahar vanilinat 2 pliculete - galbenusuri 16 buc. (pentru uns) - coaja rasa de la 1 lamaie - coaja rasa de la 1 portocala - drojdie proaspata 50 g - sare 1/2 lingurita

Umplutura cu stafide si cacao:

- albusuri 4 buc. - cacao neagra 15 g - zahar tos 70 g - esenta rom 1 lingurita - esenta de vanilie 1 lingurita - stafide mici 150 g

Modul de preparare:

Prepararea incepe prin dizolvarea drojdiei intr-un pahar de lapte caldut. Apoi 400 de grame de faina cernuta se amesteca cu drojdia. Peste amestecul de galbenusuri se adauga 300 de grame zahar tos si pliculetele de zahar vanilat. Dupa ce au fost batute albusurile ca pentru bezele, se amesteca impreuna cu galbenusurile, iar compozitia se adauga treptat peste aluatul framantat, adaugand totodata si restul de faina. Aluatul se unge cu unt topit la tigaie, iar apoi se adauga si se amesteca umplutura de ciocolata cu stafide.

Gazetarul, indragostit de bucatarie

In cei 57 de ani de viata, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vanator si pescar sportiv, a publicat poezii, in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro