Responsabilitatea eliberarii medicamentelor scumpe, transferata inapoi medicilor curanti

Responsabilitatea eliberarii medicamentelor scumpe, transferata inapoi medicilor curanti

Romanii care sufera de boli grave si care vor avea nevoie de medicamente compensate sau gratuite de ultima generatie, vor avea acces mai rapid la ele incepand cu 1 martie. Modificarea apartine Guvernului care a decis eliminarea comsiilor de specialitate de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si de la nivelul caselor judetene de sanatate care se intruneau lunar sau chiar mai rar pentru a verifica dosarele primite de la bolnavi.

acum 87 luni (15 Jan 2017)

Romanii care sufera de boli grave si care vor avea nevoie de medicamente compensate sau gratuite de ultima generatie, vor avea acces mai rapid la ele incepand cu 1 martie. Decizia va sta de acum inainte in pixul medicului specialist, cel care va purta intreaga responsabilitate a prescrierii.

Modificarea apartine Guvernului care a decis eliminarea comsiilor de specialitate de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si de la nivelul caselor judetene de sanatate care se intruneau lunar sau chiar mai rar pentru a verifica dosarele primite de la bolnavi. Practic, pacientul nu va mai sta sa astepte doua, trei sau sase luni de la diagnostic pentru a beneficia de tratament. Medicul curant stie, poate si va avea responsabilitatea prescrierii tratamentului", a explicat, pentru "Adevarul", doctorul Florin Buicu, presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor.

Cate comisii vor fi desfiintate

Concret, prin decizia luata de Guvern, pentru 106 medicamente, majoritatea destinate unor afectiuni precum cancerul, reumatismul, Parkinson sau hepatita B si C, prescrierea se va face de catre medicul specialist, potrivit criteriilor de eligibilitate prevazute de protocoalele terapeutice. In consecinta, 14 comisii de la nivelul CNAS si alte opt comisii locale nu vor mai functiona incepand cu luna martie. Chiar daca saluta decizia Guvernului, Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor de Pacienti cu Afectiuni Cronice (CNAS), spune ca va fi nevoie de o monitorizare atenta. In prezent, de la diagnostic si pana la intrarea in tratament trec luni bune. Va fi nevoie de un sistem prin care sa nu existe abuzuri, adica sa se dea retete false ori sa fie situatii in care pacienti morti sa beneficieze de medicamente in locul altora", a precizat Ganescu.

Intentia exista, dar trebuia facut un program-pilot

Insa oficialii din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au ex... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro