Reindustrializarea Romaniei, un vis indepartat

La capatul a peste doua decenii de dezindustrializare oficialii romani par a fi convinsi de nevoia relansarii sectorului productiv. Atentia noului ministru se indreapta spre domenii precum industria alimentara, industria de precizie, industria de avioane de la Craiova si punerea unei baze de productie de piese de avioane. In ceea ce priveste prioritatile de dezvoltare a Romaniei in viitor, Costin Borc a spus ca "viziunea pe termen lung se va lega probabil de agricultura, de turism, de IT, de reindustrializare."

acum 101 luni (1 Dec 2015)

La capatul a peste doua decenii de dezindustrializare oficialii romani par a fi convinsi de nevoia relansarii sectorului productiv.

Suna bine insa nimeni nu prea stie cum trebuie facuta, cat de usor este si de unde pot veni resursele necesare. Aceasta pare a fi soarta reindustralizarii, la douazeci de ani dupa ce s-a inchis o buna parte din industria socialista.

Partea buna este ca reindustralizarea pare a fi un subiect imbratisat larg de politicieni, iar noul ministru al Economiei, Costin Borc, nu face exceptie.

In primul interviu acordat de la preluarea functiei, Costin Borc a vorbit la Digi24 de ramurile ce ar trebui reindustrializate. Spre exemplu, indus-tria de camioane romanesti nu putea sa ramana competitiva dupa 1989, spune el.

"Reindustrializare inseamna pentru mine industrii cu valoa-rea adaugata, daca vorbim de agricultura haideti sa vorbim de dezvoltare specializata, de biotehnologii. Cand vorbim de reindustrializare, nu vorbim de inca sapte otelarii, inca zece fabrici de ciment", spune ministrul Economiei.

Romania poate ajunge cu greu insa la performantele dorite de ministru. Irigatiile lipsesc si poate inainte de biotehnologii Guvernul ar trebui sa se adreseze si acestor aspecte. Piata romaneasca este inundata de otel bulgaresc sau turcesc, folosit deseori inclusiv la realizarea marilor proiecte de infrastructura.

Borc crede ca multe indus-trii din comunism au disparut "pentru ca n-am stiut ce sa facem si pentru ca diferenta dintre valoarea terenului si posibilitatea de a face profit din a demara acea industrie a fost atat de mare incat interesul a fost ca ele sa se mute in real estate". Mai precis, de ce ai investi in productia unei fabrici situate pe un teren central, cu valoare imobiliara ridicata, cand poti radia fabrica, construi blocuri si vinde terenuri obtinand profituri de 100%?

Insa, nu se sopteste nici o vorba despre bula imobiliara incurajata de politici laxe de creditare ce a d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro