Psiholog: "Renuntarea la fumat nu e o chestiune de vointa. Tine de stiinta"

Psiholog:

Bogdana Bursuc, coordonator psiholog al programului national Stop Fumat derulat de Ministerul Sanatatii vorbeste, intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul", despre principalele provocari cu care se confrunta cei care fumeaza, dar si despre fumatorii care se pot lasa mai usor de acest viciu. Asta inseamna ca la doua ore dupa ce au fumat o tigara, persoanele care sunt dependente biologic de fumat incep sa simta un sevraj biologic, similar nevoii de a fuma dimineata. Pentru sevrajul biologic sunt foarte utile medicamentele, iar pentru cel psihologic este o pregatire pe care persoana care vrea sa se lase de fumat o poate face inainte astfel incat sa rupa reflexul acesta conditionat si sa invete cumva sa raspunda la starile emotionale altfel decat fumand.

acum 113 luni (19 Nov 2014)

Bogdana Bursuc, coordonator psiholog al programului national Stop Fumat derulat de Ministerul Sanatatii vorbeste, intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul", despre principalele provocari cu care se confrunta cei care fumeaza, dar si despre fumatorii care se pot lasa mai usor de acest viciu. Specialista, care obisnuia sa fumeze in adolescenta, ii ajuta acum pe romani sa renunte la fumat care favorizeaza 40% din toate bolile de inima.

"Adevarul": Ce poate determina o persoana sa se lase de fumat?

Bogdana Bursuc: Ce trebuie sa inteleaga toata lumea, atat fumatorii, cat si apartinatorii, este ca renuntarea la fumat e un proces. O astfel de decizie nu o iei brusc, peste noapte. De fapt, mintea omului intra intr-un proces de renuntare la fumat, care dureaza. Initial, fumatul este ceva foarte placut, mai ales ca o persoana ajunge sa intre in contact cu multe informatii pro-fumat: ca relaxeaza, ca aduce diverse beneficii. Spre exemplu, un doctor care iti spune sa nu mai fumezi, un vecin care s-a imbolnavit din cauza fumatului, pictogramele de pe pachetele de tigari. Mai exact, o persoana e constienta de faptul ca fumatul ii face rau si incearca, cumva, sa se protejeze de aceste efecte negative ale fumatului. Practic, acest proces de ambivalenta continua, pana cand incep sa creasca in greutate gandurile antifumat. Fie ca sunt motivatii financiare, fie ca sunt motivatii legate de sanatate, clar este un proces.

Este foarte diferit de la o persoana la alta. Cu toate acestea, procesul de renuntare la fumat poate dura foarte mult chiar si daca nu esti un fumator inrait. Sunt, spre exemplu, persoane care s-au lasat de fumat la 30 de ani desi s-au apucat de fumat in adolescenta. Iar la inceput, exista mirajul ca te poti lasa oricand, ceea ce este fals, pentru ca in acele momente se instaleaza dependenta. In astfel de situatii, vorbim deja de dependenta de nicotina.

Practic, sunt doua tipuri de sevraj. Asta i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro