Prioritatile imediate de politica externa ale viitorului Guvern. "Am auzit promisiunile. Sa vedem ce confirmare va aduce realitatea"

Prioritatile imediate de politica externa ale viitorului Guvern.

Prima decizie este cea legata de Turcia privind ridicarea vizelor, pozitia mai mult decat ferma a liderilor politici de la Ankara fiind cunoscuta: daca nu, Acordul cu UE devine caduc, vor organiza un referendum asupra posibilitatii de a renunta la negocierile de aderare si "vor lua in considerare alte optiuni", in traducere apartenenta cu drepturi depline la Organizatia de Cooperare de la Shanghai. O alta zona de prioritati imediate este cea care priveste domeniul ultra-sensibil al securitatii interne caci, la acest final de saptamana, vor fi discutate noi masuri de implementat, decizional politic la nivel comunitar, dar si in teren, de catre fiecare Stat membru in acord cu Agenda Europeana de Securitate ceea ce va presupune, printre multe altele, "controale sistematice cu ajutorul bazelor relevante de date, care trebuie sa fie interconectate, a tuturor persoanelor care trec frontierele externe ale Uniunii, sistemul ENTRY/EXIT, sistemul european de informare si autorizare a calatoriilor (ETIAS), masuri specifice pentru combaterea terorismului, spalarii de bani, dar si cresterea cooperarii efective intre providerii de servicii electronice".

acum 88 luni (12 Dec 2016)

>

El transmitea partenerilor externi angajamentul ca partidul care a castigat competitia electorala din Romania, realizand un scor istoric, doreste sa asigure, la modul cel mai ferm, ca tara noastra va continua sa-si onoreze integral toate angajamentele si parteneriatele fata de toti partenerii nostri strategici. Ce a spus Dragnea partenerilor externi era un lucru asteptat deoarece, inca din primele minute, la propriu, s-a dat un raspuns la o intrebare esentiala, cea privind conceptia de lucru pe zona externa a ceea ce va fi noul Guvern al Romaniei, dar si, in mod egal, care va fi orientarea de vot a majoritatii parlamentare atunci cand vor intra pe flux proiecte legislative care sa fie legate de prioritatile externe decise impreuna cu partenerii nostri strategici. Aceasta deoarece, cel putin in spatiile noastre de aliante strategice, cel european si cel euroatlantic, perspectivele imediate sunt deja conturate si vor pune viitorul nostru guvern in fata unor programe complexe si urgente in mai multe domenii. Proiectul de concluzii al Consiliului European

Iata citeva dintre acestea, asa cum apar ele in Proiectul de concluzii al Consiliului European din aceasta saptamana (15-16 decembrie), un document cu circulatie limitata pe care-l puteti citi, in premiera pentru Romania, in finalul acestui articol.

Prima decizie este cea legata de Turcia privind ridicarea vizelor, pozitia mai mult decat ferma a liderilor politici de la Ankara fiind cunoscuta: daca nu, Acordul cu UE devine caduc, vor organiza un referendum asupra posibilitatii de a renunta la negocierile de aderare si "vor lua in considerare alte optiuni", in traducere apartenenta cu drepturi depline la Organizatia de Cooperare de la Shanghai. Printre acestea, de departe cele mai importante mi se par cele cele care vizeaza implementarea marilor decizii privind cooperarea in domeniul securitatii externe si apararii, sefii de stat si guvern urmand sa-si concentreze discutiile pe Strateg... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro