Printul legendar al Huniazilor. 560 de ani de la moartea lui Ladislau Corvin, fiul cel mare al lui Ioan de Hunedoara

Printul legendar al Huniazilor. 560 de ani de la moartea lui Ladislau Corvin, fiul cel mare al lui Ioan de Hunedoara

S-au implinit 560 de ani de la moartea Ladislau Corvin, reprezentant de seama al familiei Huniazilor, care a marcat istoria Transilvaniei. Batalia dintre armatele crestine care numarau peste 20.000 de osteni si otomani, in numar de circa 60.000 de oameni s-a soldat cu infrangerea ostilor lui Ioan de Hunedoara si cu pierderi de peste 10.000 de oameni de fiecare parte.

acum 85 luni (16 Mar 2017)

S-au implinit 560 de ani de la moartea Ladislau Corvin, reprezentant de seama al familiei Huniazilor, care a marcat istoria Transilvaniei. In 16 martie 1457, Ladislau Huniade a murit decapitat, la doar 24 de ani, inainte ca fratele sau mai mic sa urce pe tronul Regatului Ungar. A avut o poveste de viata dramatica si plina de mistere, potrivit istoricilor. La varsta de 15 ani, a fost logodit cu Elisabeta, fiica lui Urlich de Cilli, nepoata a principelui sarb George Brancovici, sustinea istoricul Teodor Popa, in cartea Iancu Corvin de Hunedoara. Unii istorici sustin ca Elisabeta de Cilli a fost apoi logodita cu Matia, in 1951, in vremea in care Matia avea 11 ani, iar viitoarea mireasa 10 ani. Mariajul dintre cei doi insa nu s-a mai consumat, pentru ca Elizabeta de Cilli s-a imbolnavit in vremea in care se afla in Castelul Corvinilor si a murit la trei luni de la casatorie.

A participat la campaniile militare ale tatalui sau

Inca de la o varsta frageda Ladislau si-a urmat tatal in numeroasele campanii ale acestuia impotriva Imperiului otoman. Una dintre luptele in care Ladislau a fost alaturi de Ioan de Hunedoara a avut loc la Kosovo in 1448. Batalia dintre armatele crestine care numarau peste 20.000 de osteni si otomani, in numar de circa 60.000 de oameni s-a soldat cu infrangerea ostilor lui Ioan de Hunedoara si cu pierderi de peste 10.000 de oameni de fiecare parte. "Huniade scapa cu mare greutate din lupta si dupa ce rataceste trei zile prin munti, este atacat de doi talhari, ucide mai intai pe unul iar celalalt fuge, dar la trecerea Dunarii este facut prizonier de George Brancovici, domnul Serbiei. In anul 1450, Ioan de Hunedoara porneste intr-o expeditie militara in Serbia, impotriva lui George Brancovici, care il tinea in captivitate pe fiul sau. In toamna anului 1456, dupa moartea tatalui sau, conflictul dintre Ladislau Huniade si capitanul general al Ungariei, Ulrich de Celje s-a intetit. La scurt timp Huniade era num... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro