Prima sala pentru audierea copiilor din Bucuresti: "Astfel vom evita ca minorul sa retraiasca episodul traumatic"

Prima sala pentru audierea copiilor din Bucuresti:

Sala de audiere trebuie sa devina o normalitate Bogdan Simion (foto), presedintele onorific al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), unul dintre principalii parteneri ai proiectului, a declarat, prezent la eveniment, ca reusita este laudabila, insa Romania dispune acum de abia trei sali de audiere dedicate minorilor si de un singur Tribunal pentru Minori si Familie, cel din Brasov, in conditiile in care cifrele minorilor implicati (ca victime sau ca autori) in acte de infractionalitate au o evolutie ingrijoratoare in ultima vreme. Demersul este unul laudabil, dar in Romania nu exista decat aceste trei sali de audiere si un singur Tribunal pentru minori si familie, la Brasov, in timp ce completele de judecata nu sunt specializati pe drepturile copiilor si foarte putini primesc consiliere inainte de a intra intr-o sala de judecata in care, de partea cealtala, asteapta un copil - victima sau autor.

acum 95 luni (3 Jun 2016)

Este un loc special in care echipa de ancheta - procurori, politisti, psihologi, specialisti din ONG-uri - merge pe sarma, cumva, pentru ca trebuie sa pastreze un echilibru greu de realizat intre a nu forta victima sa retraiasca episodul traumatic si a obtine, totodata, de la victima, adevarul necesar pentru ca autorii infractiunilor sa nu ramana nepedepsiti. Suntem cumva niste cadre didactice cu elevi aflati in situatii limita, de multe ori", a explicat Alexandru Georgescu, Prim Procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, in cadrul evenimentului de inaugurare a salii de audiere.

Principalele obiective ale acestei sali sunt promovarea si protectia drepturilor copilului, precum si imbunatatirea calitatii interventiei specializate in cauzele cu minori, prin facilitarea schimbului de experienta si practici din sistemul judiciar, de ordine publica si de protectie sociala.

Sala de audiere, care a primit echipamentul de la organizatia franceza "La Voix De l'Enfant", permite inregistrarea audio-video a marturiilor. Astfel, au explicat procurorii, la dosarul cauzei se va pastra o declaratie completa - care va contine textul propriu-zis, dar si elemente de limbaj non-verbal - prin care se evita audierea repetata a victimei, repunerea victime in situatia de a retrai episodul traumatic, iar procurorilor le va fi mai usor sa se concentreze pe activitatea propriu-zisa, ca apoi sa faca o transcriere cat mai fidela.

Sala este compusa din doua incaperi: camera propriu-zisa, in care are loc audierea copilului, si incaperea din spatele peretelui cu oglinda falsa - acolo unde specialistii urmaresc, pe monitor, imaginile in timp real din camera de audiere.

Modelul francez

Proiectul "Audis - pentru o mai buna audiere a minorilor" a fost realizat in parteneriat cu Ambasada Frantei, astfel ca sistemul salilor de audiere din Romania ii urmeaza indeaproape celui francez. Dar expertii francezi si-a adus aportul tehnic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro