Previziuni politice pentru 2016, anul celor doua ghilotine electorale

Previziuni politice pentru 2016, anul celor doua ghilotine electorale

Chiar si fostul presedinte Traian Basescu ia foarte in serios o candidatura pentru Bucuresti, cu scopul nu neaparat de a castiga un nou mandat de primar, ci mai ales pentru a creste sansele propriului partid de a trece pragul electoral la alegerile parlamentare. Fata de restul oraselor, Primaria Capitalei va avea un candidat sustinut puternic de societatea civila: Nicusor Dan, care, daca va rata fotoliul de primar, va prinde cu siguranta un post de consilier local, suficient pentur a fi un ghimpe in coasta marilor partide. In rest, cat tine de Guvern, singura bomba electorala ar fi ca premierul Dacian Ciolos sau unii ministri sa lase haina de tehnocrati pentru uniforma de partid, cu scopul de a ramane pe functii si in guvernul urmator, care, cu siguranta, va fi unul politic. Aceleasi surse sustin ca seful statului nu se asteapta ca vreun partid sa reuseasca sa-si asigure de unul singur majoritatea, astfel incat noul premier va fi propus de o coalitie, formata ori in jurul PNL, ori in jurul PSD, in functie de cine va scoate cele mai multe mandate de parlamentari. Dragnea a fost ales presedinte al PSD dupa ce a fost condamnat, insa toti social-democratii sustin ca seful lor de partid nu este acuzat de fapte de coruptie, chiar daca dosarul a fost instrumentat de DNA. Liderii de partid trebuie sa tina cont in alegerea candidatilor pentru alegeri si de Codul de integritate al PNL, o lege a moralitatii in zece puncte pe care orice candidat la alegerile locale si parlamentare de anul viitor va trebui sa o respecte.

acum 100 luni (1 Jan 2016)

Anul politic 2016 va insemna intalnirea directa a partidelor cu strada, un test pentru politiceni, dar si pentru societatea civila. Miza fiecarui partid la alegerile locale se traduce asa: cu cat scoti mai multi primari in vara, cu atat ai sanse mai mari sa obtii cel mai mare numar de parlamentari in toamna, deci sa ajungi la Putere.

Cea mai apriga lupta se va da pentru primariile de mari orase, mai ales ca PSD si PNL sunt cotate cu sanse aproximativ egale in sondajele de opinie. Astfel, primul test pentru partide va fi gasirea unor candidati credibili, in conditiile in care o mare parte din primarii sau presedintii de Consilii Judetene alesi in 2012 n-au reusit sa-si duca mandatul la bun sfarsit, cei mai multi din motive de coruptie. Chiar si fostul presedinte Traian Basescu ia foarte in serios o candidatura pentru Bucuresti, cu scopul nu neaparat de a castiga un nou mandat de primar, ci mai ales pentru a creste sansele propriului partid de a trece pragul electoral la alegerile parlamentare. Traian Basescu merge din nou pe strategia de a fi locomotiva de partid, astfel incat un scor bun individual obtinut in vara s-ar reporta in toamna pentru intreaga Miscare Populara. Fata de restul oraselor, Primaria Capitalei va avea un candidat sustinut puternic de societatea civila: Nicusor Dan, care, daca va rata fotoliul de primar, va prinde cu siguranta un post de consilier local, suficient pentur a fi un ghimpe in coasta marilor partide.

Alegerile parlamentare de la sfarsitul anului viitor vor insemna mai intai lupta partidelor cu proprii candidati. Cum numarul de senatori si deputati va fi mai mic cu peste 150 fata de legislatura actuala, marile partide vor trebui sa-si convinga o parte dintre actualii parlamentari sa nu mai ravneasca la un nou mandat. In plus, schimbarea sistemului electoral de la vot uninominal la votul pe liste va aduce noi tensiuni in partide: fiecare candidat va trage sfori pentru a fi cat ma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro