Presedintele Societatii Romane de Pediatrie: "Cine este impotriva vaccinarii nu este normal la cap. Toata lumea sa-si vaccineze copiii"

Presedintele Societatii Romane de Pediatrie:

Profesorul Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie si seful Clinicii de Gastroenterologie de la Spitalul de copii "Sfanta Maria" din Iasi, a aratat pentru "Adevarul de Weekend" ca toate patologiile intalnite la copil sunt urgente pentru ca ele pot evolua spre un sfarsit nefast. Am avut in 25 de ani doua cazuri de perforatii: unul de stomac si unul de esofag, la copii care au inghitit soda caustica sau reziduuri de la producerea sapunului. A mai aparut un produs folosit la curatarea aragazului care contine hidroxid de sodiu si care are efect toxic, dupa cum la anumite populatii ce produc caldari de arama se foloseste asa numita apa-tare, care are, la fel, efect coroziv destul de dur. In pediatrie trebuie sa fii foarte echilibrat, sa masori de cinci ori si sa tai o data si, bineinteles, trebuie sa tratezi fiecare copil de parca ar fi al tau. Tu trebuie sa poti gandi, sa poti vedea un bolnav si sa ai abilitatea de a-ti incarca sertarele mintii cu anumite cazuri si sa actionezi pornind de la deja-vu. Copila avea o stare de somnolenta si depresie din cauza faptului ca, din punct de vedere energetic, era sub orice nivel credibil, iar hemoglobina era de doar 2%, valoare incredibil de mica. Este, pe de o parte, dragostea sangelui si, pe de alta parte, evolutia nefavorabila a natalitatii, care face ca toata lumea care are unul sau doi copii sa si-i doreasca cu adevarat si sa-i iubeasca pe masura.

acum 97 luni (5 Mar 2016)

Profesorul Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie si seful Clinicii de Gastroenterologie de la Spitalul de copii "Sfanta Maria" din Iasi, a aratat pentru "Adevarul de Weekend" ca toate patologiile intalnite la copil sunt urgente pentru ca ele pot evolua spre un sfarsit nefast. In opinia medicului, vaccinarea este cea mai buna metoda de preventie pe care parintii trebuie sa si-o asume, astfel incat sa nu-i refuze copilului un drept fundamental, cel la sanatate. "Weekend Adevarul": De ce ati ales sa practicati pediatria? Era un doctor de familie, Gutman se numea, care era tanar, inalt, subtire, extrem de modest si el m-a consultat pe mine. M-am uitat cat devotament punea, cat de sobru era si cat de bine isi facea treaba. M-a impresionat si am spus ca asta vreau sa fiu si eu. Cand venea pe la noi era o autoritate, avea un anumit prestigiu determinat de profesia de medic. Datorita lui am ajuns in Iasi la un liceu foarte bun, Colegiul National "Mihai Eminescu", unde am avut profesori foarte buni care mi-au insuflat apropierea de oameni. De asta am ales pediatria, o profesie in care lucrezi cu cele mai gingase, inocente si delicate fiinte. Faptul ca lucrezi zi de zi cu copii iti mentine zambetul mai multa vreme pe chip, nu te deprima, nu te intristeaza si-ti sadeste un fel de optimism care te face sa continui. Dupa aceea, sunt unele boli infectioase, o serie de afectiuni gastrice, tumorile si accidentele de joaca sau de circulatie. La noi, fiind o clinica de gastroenterologie, intalnim in proportie de 60% boli digestive si 40% - alta patologie de pediatrie generala. Maestrul meu, profesorul Marcel Burdea, spunea de multe ori ca pediatria este o mare urgenta. Reactivitatea particulara a copilului face ca majoritatea bolilor, aparent medii sau usoare, sa aiba un potential de agravare. Un copil este caracterizat de hiporeactivitate. De exemplu, daca un sugar prematur nu a mancat un pranz la trei ore, poate face o hipoglicemie si moare. Din acest punct de v... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro