Presa americana: Papa Francisc, fata in fata cu posibilitatea unei revolte conservatoare la Vatican

Presa americana: Papa Francisc, fata in fata cu posibilitatea unei revolte conservatoare la Vatican

Articolul analizeaza evolutia unei factiuni conservatoare condusa de cardinalul american Raymond Burke, nemultumita de faptul ca politica lui Francisc marginalizeaza vocile traditionaliste din interiorul Vaticanului. La un sinod desfasurat la sfarsitul anului trecut, Burke a caracterizat Sfantul Scaun sub tutela lui Francisc drept "un vapor fara carma", iar acest comentariu i-a adus retrogradarea sa in pozitia de Protector al Ordinului Militar Suveran al Maltei, un post oferit de obicei cardinalilor retrasi.

acum 104 luni (8 Sep 2015)

Articolul analizeaza evolutia unei factiuni conservatoare condusa de cardinalul american Raymond Burke, nemultumita de faptul ca politica lui Francisc marginalizeaza vocile traditionaliste din interiorul Vaticanului. Cardinalul originar din Wisconsin a fost numit de catre precedentul papa, Benedict al XVI-lea, drept prefect al celui mai important organ judiciar al Bisericii Catolice.

La un sinod desfasurat la sfarsitul anului trecut, Burke a caracterizat Sfantul Scaun sub tutela lui Francisc drept "un vapor fara carma", iar acest comentariu i-a adus retrogradarea sa in pozitia de Protector al Ordinului Militar Suveran al Maltei, un post oferit de obicei cardinalilor retrasi. Dar, aceasta decizie se pare ca a avut si o alta consecinta: practicarea unor noi modalitati de opozitie secreta, printre care si dezvaluirea anonima de informatii din interiorul Vaticanului. Cea mai mediatizata dezvaluire a fost cea enciclicei papale din mai, referitoare la schimbarile climatice ale planetei, al carei text a aparut in presa cu o saptamana inainte sa fie citita de papa.

O opozitie mai moderata exista si in public: cardinalii conservatori acuza faptul ca, in climatul liberal creat de catre Francisc, sustinerea unui punct de vedere conservator ar putea fi usor interpretata drept opozitie deschisa la adresa Suveranului Pontif. Opozitia la adresa lui Francisc ar putea fi incurajata de scaderea cotei de popularite a Suveranului Pontif. The Guardian informeaza ca, in Statele Unite, doar 59% dintre americani mai pastreaza o opinie favorabila fata de Francisc - mai putini cu 18% decat in aceeasi perioada a anului trecut.

De la instaurarea sa ca papa acum mai bine de doi ani, Francisc a adoptat o pozitie reformista si liberala, incercand sa schimbe imaginea ultra-conservatoare a Sfantului Scaun. Pozitia sa mult mai toleranta fata de probleme precum homosexualitatea, avortul si divortul la catolici, i-au adus acestuia un capital imens de simpatie in randul public... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro