Premierul bulgar Borisov se opune Flotei NATO in Marea Neagra

Bulgaria pare sa fi cedat in fata amenintarilor Rusiei, anuntand ca se opune initiativei Romaniei de creare a unei flote militare NATO in Marea Neagra, desi, in ultimele saptamani, Sofia semnala ca sustine propunerea, fapt confirmat miercuri, la intalnirea presedintilor celor doua tari, informeaza Mediafax.ro. O eventuala decizie a Aliantei Nord-Atlantice de suplimentare a capabilitatilor navale in Marea Neagra ar fi un factor "destabilizator", a avertizat miercuri Andrei Kelin, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, precizand ca Marea Neagra "nu apartine" si "nu are nicio legatura" cu NATO.

acum 94 luni (16 Jun 2016)

Bulgaria pare sa fi cedat in fata amenintarilor Rusiei, anuntand ca se opune initiativei Romaniei de creare a unei flote militare NATO in Marea Neagra, desi, in ultimele saptamani, Sofia semnala ca sustine propunerea, fapt confirmat miercuri, la intalnirea presedintilor celor doua tari, informeaza Mediafax.ro. Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat joi ca atat el, cat si presedintele Rosen Plevneliev se opun initiativei Romaniei de creare a unei flote militare NATO in Marea Neagra.

"Nave NATO pot efectua patrule pe frontierele noastre doar in cazul unui aflux puternic de refugiati", a declarat Borisov joi, citat de site-ul Novinite.com.

Pe 20 mai, ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, anunta ca Bulgaria sustine suplimentarea capacitatilor NATO in Marea Neagra.

Miercuri, presedintele Klaus Iohannis afirma in Bulgaria ca initiativa locala in zona Marii Negre, la care ar fi urmat sa participe Romania, Bulgaria si Turcia, se va concretiza, insa important este sa fie obtinuta in scurt timp "umbrela NATO".

La randul sau, presedintele bulgar, Rosen Plevneliev, afirma miercuri ca Bulgaria va sprijini si va contribui la aceasta initiativa, mentionand ca este in interesul strategic al tarii sale. Bulgaria va contribui la crearea acestei structuri NATO in Romania, precum se asteapta sa fie adoptata hotararea la Varsovia", spunea Plevneliev.

Schimbarea de atitudine a Administratiei de la Sofia pare sa fie o reactie la amenintarile Rusiei.

O eventuala decizie a Aliantei Nord-Atlantice de suplimentare a capabilitatilor navale in Marea Neagra ar fi un factor "destabilizator", a avertizat miercuri Andrei Kelin, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, precizand ca Marea Neagra "nu apartine" si "nu are nicio legatura" cu NATO. "Daca se va lua decizia de creare a unei forte navale permanente, sigur ca acest lucru va fi un factor destabilizator; pentru ca nu este o mare a Aliantei Nord-Atlantice", a declarat,... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro