Predicatorul Fethullah Gulen, interviu in premiera: Erdogan si partidul sau sufera de intoxicatia cu putere

Predicatorul musulman Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că s-ar afla in spatele tentativei de lovitură de stat eşuate din această lună din Turcia, a declarat intr-un interviu publicat vineri de cotidianul italian Corriere della Sera că este increzător că Washingtonul nu-l va preda Ankarei, transmite DPA, preluată de Agerpres.

acum 93 luni (30 Jul 2016)

Predicatorul musulman Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că s-ar afla in spatele tentativei de lovitură de stat eşuate din această lună din Turcia, a declarat intr-un interviu publicat vineri de cotidianul italian Corriere della Sera că este increzător că Washingtonul nu-l va preda Ankarei, transmite DPA, preluată de Agerpres. Am denunţat in repetate randuri tentativa de lovitură de stat şi am respins foarte ferm orice implicare in aceasta', a spus Gulen.

Intervievat in refugiul său rural din statul american Pennsylvania, unde s-a autoexilat, Gulen a remarcat că, pană in prezent, SUA nu au confirmat că ar fi primit vreo cerere de extrădare din partea Turciei.

'Se pare că, după ce a stat la putere prea mult timp, preşedintele Erdogan şi partidul său suferă de intoxicaţia cu putere.

Predicatorul musulman, in varstă de 75 de ani, a insistat că nu are nimic de-a face cu puciul ratat din 15-16 iulie in care şi-au pierdut viaţa peste 260 de oameni şi care a declanşat un răspuns dur din partea lui Erdogan şi a aliaţilor săi. Circa 66.000 de funcţionari civili au fost suspendaţi şi peste 8.100 de oameni au fost arestaţi.

'Dacă oamenii care imi citesc lucrările, imi ascultă predicile sau impărtăşesc viziunea mea despre lume au fost implicaţi in lovitura de stat, atunci aceasta ar reprezenta o trădare a valorilor mele fundamentale', a insistat Gulen.

El a confirmat sprijinul său pentru aderarea Turciei la UE, ale cărei negocieri riscă să fie suspendate de Bruxelles dacă Erdogan va reintroduce in cele din urmă pedeapsa cu moartea in Turcia. 'Cred că aderarea Turciei la UE este cea mai bună cale pentru a ne asigura că Turcia rămane o ţară democratică şi că drepturile şi libertăţile fundamentale sunt protejate. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro